Abonnementsartikel

En 150 meter høj skorsten skal laves om til et genbrugscenter for Amager Ressource Center. Züblin har vundet totalentreprisen.

En hovedentreprise på 50 millioner kroner er blevet tildelt Züblin. De skal stå for at omdanne genbrugsbeton fra en nedreven skorsten fra Amagerværket til det nye Sydhavn Genbrugscenter.

Thomas Nielsen, der er afdelingsleder for Züblins anlægsafdeling, glæder sig over kontrakten og har store forventninger til projektet, der udføres med både betonelementer og en stor del synlig in situ-støbt genbrugsbeton.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er et ambitiøst projekt, der rykker grænserne for, hvad vi kan med genbrugsbeton. Udviklingen indenfor cirkulært byggeri er meget spændende, og hos Züblin vil vi gerne være med.. Standarden for genbrugsbeton er i dag på omkring 20 procent, men i dette projekt er vi oppe og bruge 40 procent genbrugsmaterialer, siger Thomas Nielsen.

Det skriver Züblin i en pressemeddelelse.

- Når man taler om bæredygtighed inden for beton, er der mange parametre, der skal tages højde for. Kvaliteten af den beton, der skal genbruges skal være høj, CO² udledningen ved transporten skal overvejes, og så skal tiden mellem nedrivning og opførelse være kort, så betonen ikke skal opbevares i længere perioder, siger Thomas Nielsen.

Videreudvikling af samarbejdet fra Amager Bakke

Züblin har udført store dele af Amager Bakke herunder byggegrube, stålkonstruktion, facader og betonkonstruktionen på skibakken. Derfor er Sydhavn Genbrugscenter en naturlig forlængelse af det gode samarbejde, som Züblin har med Amager Ressource Center og Bjarke Ingels Group.

Bjarke Ingels Group har lavet konceptet for Sydhavn Genbrugscenter, og designet er videreudviklet af tegnestuen Krilov og COWI. Genbrugscentret er en del af Københavns Kommunes klimaplan for 2025 om at nedbringe udledningen af CO², og visionen for genbrugscenteret er klar: Så meget affald som muligt skal sorteres direkte til genbrug, og så få genstande som muligt skal ende i containerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Genbrugscenteret indeholder derfor faciliteter til borgerformidling om bæredygtig genbrug. Byggeriets bæredygtighedskoncept omfatter udpræget brug af genbrugsmaterialer som træ og beton og installation af solceller til at dække en del af genbrugscenterets energiforbrug.

Züblin har opstartet arbejdet på byggepladsen i Sydhavn og forventes at være færdige med byggeriet i slutningen af året.