Abonnementsartikel

Kommuneaftalen sikrer ro og regelmæssighed i byggebranchen.

Hos Dansk Byggeri er der tilfredshed med aftalen mellem regeringen og KL om kommunernes økonomi i 2019. Aftalen skaber den stabilitet, der er brug for lige nu på arbejdsmarkedet.

- Der har undervejs været stor afstand mellem Finansministeriet og de kommunale forhandlere i armlægningen om kommunernes økonomi i 2019. Men forliget om kommuneaftalen er bestemt inden for skiven af, hvad der er godt for både borgere, samfundsøkonomi og bygge- og anlægsbranchen, siger Dansk Byggeris cheføkonom Bo Sandberg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kommunerne får samlet set lov til blandt andet at renovere og anlægge veje, kloakker m.v. i lidt større omfang end i år. Aftalen indeholder en lille udvidelse af den samlede anlægsrammen fra 17,0 til 17,8 milliarder kroner næste år.

- Det er ikke noget, der starter nogen skovbrand på arbejdsmarkedet. Men det kan forhåbentlig bidrage til at fortsætte det lange seje træk med at få gennemført en række kommunale projekter, der har stor værdi for borgerne og stor samfundsnytte. Det gælder fx den helt nødvendige vedligeholdelse af veje og cykelstier og en forbedring skolernes indeklima, siger Bo Sandberg.

Ro og regelmæssighed

Med aftalen sikres ro og regelmæssighed omkring kommunernes medfinansiering af alment nybyggeri. Den procentdel, kommunerne selv skal betale, bliver fastholdt på 10 procent for ungdomsboliger, og også som gennemsnit for familieboliger. Men som noget nyt justeres kommunernes medfinansiering til mellem 8 og 12 procent for familieboliger afhængig af boligstørrelsen. Det glæder Dansk Byggeri.

- Med aftalen om nogenlunde uændret grundkapitalindskud, undgår man uhensigtsmæssig stop-and-go politik ude i kommunerne. Faktisk er det næsten det bedst tænkelige, at man samtidig med ro og regelmæssighed også får skruet lidt på incitamenterne, så det gøres mere attraktivt at bygge de lidt mindre familieboliger, som er mest efterspurgt i markedet. Så den del af aftalen er bestemt til en topkarakter, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri