Abonnementsartikel

Finalisterne til DBL har travlt. De skal fejlfinde og reparere fire forskellige maskiner på kun fem timer.

Der er dyb koncentration hos de to finalister til DBL, Danmarks bedste mekanikerlærling på entreprenørmaskiner, der dyster i dag på E&H-messen i Herning. De to sidste finalister i konkurrencen skal dyste i morgen.

Henrik Drastrup og Jens Melgaard er de to, der er i konkurrence i dag. Henrik Drastrup kravler op i kabinen på en Liebherr L506 Compact læssemaskine, mens han læser på det papirark, han har fået udleveret. Alt imens er Jens Melgaard i gang med at rode med en Weidemann 1880 kompaktlæsser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Karsten Poulsen, der er faglærer på Erhvervsskolerne Aars og i dagens anledning også stævneleder holder øje med, at konkurrencen forløber korrekt.

Det er meget vigtigt, at kvaliteten på arbejdet er i orden, fuldstændig som det er vigtigt i den virkelige verden.

Karsten Poulsen - faglærer på Erhvervsskolerne Aars

- På hver enkelt maskine får finalisterne et ark med beskrivelser af problemer, der minder om, de symptomer kunder kommer med til hverdag, når deres maskiner ikke virker, siger Karsten Poulsen.

Og han kan afsløre, at han bestemt ikke regner med, at finalisterne kommer i mål med alle opgaverne.

- Der er sat kortere tid af til opgaverne, end den tid vi regner med, det tager, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kvalitetsarbejde

Udover Liebherr og Weidemann maskinerne skal de to finalister arbejde på en Hydrema 906E gravemaskine og en Yanmar SV100. På hver af maskinerne er der en række delopgaver, der skal løses, og der bliver givet point i hver enkelt delopgave på baggrund af både den hastighed opgaven er blevet løst på, men så sandeligt også hvilken kvalitet arbejdet har.

- Det er meget vigtigt, at kvaliteten på arbejdet er i orden, fuldstændig som det er vigtigt i den virkelige verden, siger Karsten Poulsen.

Dommerne, der skal vurdere kvaliteten af finalisternes arbejde, kommer fra JMM, Stemas og S.D. Kjærsgaard, der er de tre virksomheder, der foruden Hydrema har udlånt maskiner til arrangementet.

Det er i samarbejde mellem Erhvervsskolerne Aars og virksomhederne, at de enkelte opgaver, finalisterne skal igennem, er udviklet.

Halvvejs i konkurrencen

Lidt over middagstid er Jens Melgaard og Henrik Drastrup færdige på de to første maskiner. Henrik Drastrup var godt tilfreds med første del af konkurrencen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg fandt alle fejlene på Liebherr-maskinen og to ud af de tre fejl på Hydremaen. Nu skal jeg så i gang med Weidemann og Yanmar, men indtil videre har jeg en god mavefornemmelse, siger Henrik Drastrup.

Han brugte lidt ekstra tid på Liebherr og havde derfor ikke helt så meget tid, som han ønskede til Hydremaen.

Jens Melgaard fik en god start, men var ikke helt tilfreds med maskine nummer to.

- Det gik godt på Weidemannen, men knap så godt på Yanmar. Nu skal jeg i gang med Liebherr og til sidst Hydrema, siger Jens Melgaard.

I teltet, hvor konkurrencen finder sted står også præmierne, deltagerene kan se frem til at vinde. Der er tale om et værkstedsbord med tilhørende værktøj sponseret af Kramp. Derudover er æren på spil samt en vandrepokal.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fokus på uddannelsen

Konkurrencen har, ifølge Karsten Poulsen en vigtig funktion udover kun at hylde de bedste lærlinge i branchen,

- Det er et udstillingsvindue for uddannelsen. Vi bliver nødt til at vise, hvad vi kan, så flere får interessen for at blive mekaniker, siger Karsten Poulsen.

Konkurrencen er blevet til i samarbejde mellem Maskinleverandørerne og Erhvervsskolerne Aars, og Maskinteknik er mediepartner. Anden del af finalen finder sted i morgen, fredag den 15. juni, hvor Mikki Nyggard og Jacob Mattebjerg skal dyste. Lørdag den 16. juni kåres den endelige vinder.