Abonnementsartikel

Der er dog ikke tale om en kortslutning hos ledelsen, men i stedet om en innovativ løsning på et vanskeligt job.

Når arbejdet går i gang med at udskifte gamle kabler i københavnsområdet, står entreprenørvirksomheden NCC for at et par komplicerede boringer - blandt andet omkring en kilometer under vand, hvor nogle af el-ledningerne skal løbe i rør under Kalvebodløbet.

På den strækning skal kablet trækkes med en ny metode, der har navnet Watucab.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Metoden, som er udviklet af et schweizisk firma, er en innovativ løsning til nedgravning af kabler til energiforsyningsnettet. Den nye metode bruger vand som transportvæske til at installere elkabler, hvor der er begrænset plads at arbejde på. NCC kommer til at spule transmissionskabler gennem nogle rør på strækningen som NCC nedlægger inden, og NCC har derfor købt dette udstyr i forbindelse med disse projekter.

- Fordelene ved den nye metode er betydelige, fortæller Kim Høgh Thomsen fra NCC Civil Engineering og tilføjer:

- Det giver hurtigere fremdrift, og de trafikale udfordringer bliver løst hurtigt, ligesom metoden minimerer anlægsperioden og dermed giver færre gener for borgerne i nabolaget. Det er også en metode, der giver mindre risiko for skader på både kabler og kanaler under installering, ligesom den gør det muligt at installere længere kabler sikkert gennem snoede kanaler.

Natur, tæt trafik og risiko for sprængstoffer

Undervejs skal der også bores under et naturbeskyttelsesområde, lige som der venter en udfordring af de helt store, når gravearbejdet skal under golfbanen Copenhagen City Golf.

Det område, som golfbanen ligger på, har nemlig en fortid som militært øvelsesområde, hvilket betyder, at der kan ligge sprængstoffer gemt i jorden. Det stiller særlige krav til de maskiner, der anvendes, ligesom det kræver, at mandskabet har taget særlige sikkerhedskurser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har prøvet noget lignende før, og med vores store erfaring i bagagen føler vi os godt klædt på til opgaven, siger områdedirektør Kim Høgh Thomsen.

Den anden opgave er på ti kilometer kabler fra Glentegården til Svanemøllen koblingsstation, som byder på gravearbejde i tæt bebyggede områder, hvor udfordringen bliver at genere mindst muligt i graveperioden. Undervejs skal der trækkes kabler gennem et knudepunkt midt i Gentofte by.

Installationerne under København har efterhånden mange år på bagen, og det er ved at være tid at begynde en gennemgribende udskiftning. De to opgaver, som NCC skal løse, er kun de første af mange lignende opgaver, der ligger og venter under hovedstaden.