Abonnementsartikel

Aalborg Portland har øget deres grønne investeringer fra 76,6 millioner kroner i 2017 - det svarer til en stigning på 87 procent i forhold til 2016.

Aalborg Portland har i perioden 2013-2017 investeret mere end 263 millioner kroner i miljøteknologiske forbedringer på fabrikken i Aalborg.

En stor del af det samlede investeringsbeløb faldt i 2017, hvor cementvirksomheden allokerede hele 76,6 mio. kroner til projekter med klima- og miljøteknologiske forbedringer, hvilket er en stigning på mere end 87 procent sammenlignet med investeringsbudgettet i 2016.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det fremgår af Aalborg Portlands netop fremlagte miljøredegørelse for 2017.

- Som energitung virksomhed betragter vi det som en del af vores ansvar at investere i grønne løsninger samt bidrage til udviklingen og implementeringen af dem. Det har vi gjort siden 1970'erne, og indsatsen er kun blevet intensiveret med årene gennem øgede investeringer samt indgåelse af diverse samarbejder med andre virksomheder og forskningsmiljøet i Danmark, heriblandt Aalborg Universitet og Teknologisk Institut, fortæller direktør Michael Lundgaard Thomsen.

- Vi kan desuden konstatere, at de seneste års markedsudvikling har bevirket, at kunderne stiller højere og højere miljøkrav til deres underleverandører. Det kommer til udtryk ved, at både håndværkeren og entreprenøren samt arkitekten og bygherren interesserer sig for materialers klima- og miljøpåvirkning og efterspørger miljødeklarationer på produkterne. Forretningsgrundlaget for grønne investeringer har derfor aldrig været mere solidt, fortsætter han.

Alternative investeringer

At Aalborg Portland over årene har intensiveret miljøindsatsen, afspejles også tydeligt i miljøredegørelsen for 2017, hvor virksomheden kan fremhæve en lang række investeringsprojekter, der har ført til øgede energibesparelser og en højere ressourceeffektivitet i cementproduktionen

Det største investeringsbeløb er anvendt til færdiggørelsen af et forbedret design af de såkaldte kalcinatorer på fabrikkens største produktionslinje Ovn 87. Opgraderingen har sikret en mere stabil ovndrift og giver samtidig mulighed for yderligere at reducere udledningen af CO2 gennem en øget anvendelse af alternativt brændsel, som udgjorde mere end 44 procent af ovnens samlede brændselsenergi i 2017.