Abonnementsartikel

Den ventede revision af standarden for maskinsikkerhed for elektrisk materiel på maskiner, DS/EN 60204-1, er nu færdig og indeholder mange væsentlige ændringer.

Siden den oprindelige standard for maskinsikkerhed og elektrisk materiel på maskiner udkom for 12 år siden, har der været massiv udvikling. Robotter, trådløse styresystemer og lignende er blevet mere og mere udbredte, og blandt andet derfor, er der kommet en ny sikkehedsstandard, med det ørehængende navn, DS/EN 60204-1.

- Standarden er blevet moderniseret og indeholder generelt mere gennemskuelige og tidssvarende krav. Anvendelse af andre standarder, der er krævet i DS/EN 60204-1, bliver i højere grad udaterede, så man fremover henvises til den gældende udgave af en relateret standard, fortæller Søren Storm, konsulent i Dansk Standard i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kravene er desuden blevet opdateret i tråd med den digitale udvikling på området, hvor for eksempel robotter, cobots og trådløse styresystemer bliver mere og mere udbredt.

- Nye teknologier påvirker naturligvis også elektriske systemer på maskiner. Vi ser, at flere anvender mere avancerede og trådløse styresystemer og standarden sætter nu i langt højere grad fokus på grænsefladen mellem maskine og trådløs betjening, så udviklingen af blandt andet robotter og større automationsanlæg kan understøttes. Det skaber større fleksibilitet og flere muligheder for integration og anvendelse, siger Søren Storm og fortsætter:

- Ved at sætte sig ind i ændringerne kan man tilpasse sin forretning til fremtidens markedskrav og de muligheder, nye teknologier åbner op for - stadig med sikkerhed og funktionalitet i højsædet.

Standarden er en overordnet standard, der er harmoniseret under både lavspændingsdirektivet og maskindirektivet og gælder for elektrisk, elektronisk og programmerbart materiel og systemer til stationære maskiner.

Den danske udgave forventes at ligge klar i slutningen af juli 2018.