Abonnementsartikel

Mange byggevirksomheder går konkurs og nogle de største entreprenører arbejder med underskud. Ekspert mener ikke, at opsvinget kommer byggebranchen til gode.

Selvom der er travhed på byggepladserne og ordrebøgerne bugner, har flere virksomheder svært ved at omdanne aktiviteterne til indtjening på bundlinjen. Det skriver Fagbladet 3F.

Alene inden for det seneste år er 919 byggefirmaer gået konkurs. Det er ifølge 3F det højeste antal siden 2010.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Selv de bedste af de bedste entreprenører tjener meget lidt på bundlinjen i tider som nu. De løber i disse år en kæmpe risiko ved at omsætte for milliarder og kun tjene minimalt. Det er et problem, siger Lene Faber Ussing, der er lektor ved Aalborg Universitet ved Institut for Byggeri og Anlæg.

Selv de bedste af de bedste entreprenører tjener meget lidt på bundlinjen i tider som nu. De løber i disse år en kæmpe risiko ved at omsætte for milliarder og kun tjene minimalt.

Lene Faber Ussing - lektor ved Aalborg Universitet ved Institut for Byggeri og Anlæg

Små klarer sig bedst

Dansk Byggeri og revisionsvirksomheden Deloitte har lavet en analyse, der viser, at det er de helt små håndværksfirmaer, som får mest ud af opsvinget, mens de største entreprenører ikke formår at øge lønsomheden.

- De store koncerners problemer skyldes prispres fra mindre fagligt dygtige firmaer og så manglende god arbejdskraft. I gode tider dukker de useriøse virksomheder op og byder på projekter med dumpingpriser. Det dræner markedet, siger hun.

Underentreprenører ramt

Jørgen Friis Poulsen, MT Højgaard, BM Byggeindustri og Hansson & Knudsen havde underskud i 2017, mens NCC oplevede en faldende indtjening. Det er blot et lille udsnit af de større bygge- og anlægskoncerner, der har haft det svært med indtjeningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er altid problematisk for arbejderne, når store koncerner ikke har økonomisk overskud. Forudsætningen for, at vores medlemmer får løn, er netop, at virksomhederne tjener penge. Derudover presser det i særdeleshed underentreprenørerne, der i sidste ende knækker nakken og går konkurs, siger Rasmus Kreutzmann, der er faglig sekretær hos 3F Frederiksborg.