Abonnementsartikel

Femern A/S og Museum Lolland-Falster inviterer til Åben Udgravning den 30. juli for at markere opstarten af de arkæologiske forundersøgelser til Femern-projektet.

Den kommende Femern-byggeplads ved Rødbyhavn, hvor tunnelen skal støbes, bliver Nordeuropas største byggeplads. Den over 150 hektar store plads vil rumme en tunnel-elementfabrik, en arbejdshavn, materialepladser, og boliger til omkring 3.000 tunnel-arbejdere.

Før tunnelarbejdere og de store anlægsmaskiner kan rykke ind, skal byggepladsen undersøges af arkæologer, så eventuelle oldtidsfund i undergrunden ikke forsinker byggeriet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I den kommende tid gør vi klar til anlægsfasen, og de arkæologiske undersøgelser er en vigtig del af forberedelserne. I den kommende tid bygger vi også adgangsveje, cykelstier og rørledninger, så alt er klar, når entreprenørerne rykker ind, siger Christian Henriksen, myndighedschef i Femern A/S.

Tidligere udgravninger i området har givet mange enestående fund som har vakt opsigt over hele verden samt hel ny vi-den om stenalderen, så vi glæder os til at komme i gang.

Projektleder Bjørnar Måge

Det er Museum Lolland-Falster, der står for Femern-undersøgelserne, som er den største sammenhængende arkæologiske opgave i Danmarkshistorien. Tidligere undersøgelser har vist, at kyststrækningen har været et centrum for udveksling og bosættelse i tu-sinder af år.

- Byggeriet af Femern-forbindelsen giver os arkæologer helt unikke muligheder for at undersøge et meget stort og sammenhængende område. Tidligere udgravninger i området har givet mange enestående fund som har vakt opsigt over hele verden samt hel ny vi-den om stenalderen, så vi glæder os til at komme i gang, siger projektleder Bjørnar Måge.

Åbne udgravninger

Hos Museum Lolland-Falster starter formidlingen af de arkæologiske fund allerede mens, de stadig er i jorden. Mens udgravningerne kører vil arkæologerne invitere til Åben Udgravning, hvor offentligheden kan komme ud og se, hvordan arkæologerne arbejder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Første åbne udgravning foregår mandag den 30. juli for enden af Østersøvej i Rødby-havn. Gæster vil få mulighed for at se interessante fund fra de arkæologiske undersøgelser og høre mere om arbejdet med Femern-tunnelen over en pølse og en sodavand. Arrangementet foregår fra 12-14. Tilmelding er ikke nødvendig.

De arkæologiske undersøgelser i felten ventes at tage omkring halvandet år, og efterfølgende skal fundene analyseres af forskere i de kommende år.

De arkæologiske udgravninger er et led i den aftale forligspartierne bag Femern-forbindelsen indgik i foråret. Her besluttede man at fremrykke forberedende anlægsaktiviteter for godt 400 millioner kroner inden for det samlede anlægsbudget på 52,6 milliarder kroner.