Abonnementsartikel

Der er stor stigning i antallet af kommuner, som har sat en nedregrænse for opgavestørrelse, inden der skal stilles økonomisk sikkerhed fra opgavetager.

Jesper Jacobsen og Klaus Jakobsen er murermestre i hver deres virksomhed. Den ene i en lille virksomhed, den anden i en større. De er enige om, at det har stor betydning for dem, at de først skal stille med en økonomisk garanti, når de byder på kommunale opgaver til en million kroner eller mere. Aarhus Kommune har nemlig hævet grænsen for arbejdsgarantier fra 500.000 kroner til én million kroner.

Koster tid og penge

Omkring 80 procent af opgaverne i murerfirmaet Rasmus Jakobsen i Grenå og Aarhus er for kommunale kunder, især rammeaftaler på under en million kroner. Dem kan virksomheden nu byde på uden at skulle stille økonomisk sikkerhed for hver opgave.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En højere grænse for arbejdsgarantier er en fordel for alle virksomheder, men især for de mindre virksomheder.

Erhvervspolitisk direktør Torben Liborius

Dansk Byggeri

- Det gør livet nemmere for os, for garantistillelsen koster både tid og penge. Vi slipper for det administrative arbejde og gebyret i forbindelse med garantien, siger murermester Klaus Jakobsen, murerfirmaet Rasmus Jakobsen, som har 110 ansatte.

For murermester Jesper Jacobsen, Lystrup Murerforretning aps ved Aarhus, betyder kommunens ændring, at hans virksomhed med fire ansatte nu får bedre vilkår for at byde på opgaver for kommunen.

- Tidligere har jeg valgt de kommunale opgaver fra og næsten udelukkende udført opgaver for private, men i fremtiden vil jeg nok også byde på kommunale opgaver, der passer til firmaets profil, siger Jesper Jacobsen.

Positiv udvikling

Hovedparten af de kommuner, der har en grænse for arbejdsgarantier på én million kroner eller mere, ligger i Jylland, nemlig 27 ud af de 49 kommuner. Samtlige otte kommuner i Midt- og Vestjylland og samtlige 11 kommuner i Østjylland har i 2018 en grænse på én million kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er den grænse, Dansk Byggeri anbefaler, og derfor er udviklingen særdeles positiv, mener de.

- Det tyder på, at kommunerne har hørt og anerkendt vores budskab. En højere grænse for arbejdsgarantier er en fordel for alle virksomheder, men især for de mindre virksomheder, siger erhvervspolitisk direktør Torben Liborius, Dansk Byggeri.

- For Dansk Byggeris medlemmer er det vigtigt at kunne byde på kommunale opgaver i en fair konkurrence og uden for mange økonomiske og administrative omkostninger. Når jeg taler med medlemmerne, så er arbejdsgarantier noget, de ofte taler om, især i de kommuner der stadig har en lav nedre beløbsgrænse.

Svært for små virksomheder

Arbejdsgarantien skal dække fejl og mangler ved konkurs. 90 procentaf Dansk Byggeris medlemmer har under ti ansatte.

- Arbejdsgarantien indebærer administration både hos kommunen og i virksomhederne. Den koster gebyr og belaster virksomhedens samlede engagement i banken. Derfor undlader en del virksomheder, især de mindre, at byde på kommunale opgaver. Dermed afskærer de sig fra arbejdsopgaver, de sagtens kunne udføre, siger Torben Liborius.