Abonnementsartikel

Faldet i liraen får ingen betydning for importen fra Tyrkiet, siger kranimportør.

- Stålet er fra Finland, mange af delene bliver produceret i Sverige og Tyskland, og drejemekanikken er italiensk. Derfor er der ikke meget sparet ved faldet i liraen.

Importør Magnus Skak er klar i spyttet. Det går godt med salget af Erkin Kraner i Danmark. Faktisk bedre og bedre, siger importøren, som lige nu servicerer 39 kraner i hele Norden gennem sit firma Skaks Kranimport & Eksport. Men salget er ikke steget ekstraordinært i forbindelse med krisen i den tyrkiske valuta.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Sidste år solgte vi 12 kraner og i år har vi solgt fem indtil videre. Det er ganske godt, men det er ikke vildt, siger Magnus Skak, der har eneret på importen af Erkin i Skandinavien.

Handler i euro

Til trods for at luksusvarer bliver revet af hylderne i Istanbul, Ankara og Izmir og den tyrkiske lira har tabt over 40 procent af værdien mod den amerikanske dollar, har det ikke spredt sig til sektoren for tungt materiel. Og det er der en ganske god grund til, siger Magnus Skak.

- De foretager stort set alle handler i euro - ellers var Erkin ikke i branchen længere. Så var de gået konkurs. De skal bruge valutaen til deres komponenter, som alle uden undtagelse er produceret i Europa, siger han og uddyber, at det er sammensvejsning og lakering, der foregår i Tyrkiet.

Venter prisstigning

Magnus Skak forventer desuden, at prisen kommer til at stige på kranerne i det kommende stykke tid. Lønningerne er nemlig så lave, at der skal ske en korrektion, mener importøren.

- Når jeg er i Tyrkiet plejer jeg at give 10 lira for en klipning. Senest jeg var dernede, gav jeg 20, og jeg tror, det bliver 25 næste gang. Tyrkerne er vant til at importere mange af deres varer, og med faldet i valutaen kan de stort set ikke købe noget. Derfor vil vi se lønnen stige, spår han.