Abonnementsartikel

Opgaver med træ, græs og sne bliver i stigende grad varetaget af private.

Når kommunernes veje og parker skal vedligeholdes her i landet, får lidt under halvdelen af medarbejderne i dag løn fra en privat arbejdsgiver, mens lidt over halvdelen bliver lønnet af kommunen.

En pæn stigning set over det seneste tiår - hvor andelen af udliciteringer er steget med 9,3 procentpoint fra 34,8 procent i 2007 til 44,1 procent i 2017. Men tallene dækker over store regionelle forskelle. Godt 88 procent af Holstebros tekniske driftsopgaver var udliciteret i 2017. Borgmester H. C. Østerby (S) fra Holstebro vil gerne fortælle, hvad bevæggrundene er for at udlicitere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har et entreprenørfirma i Holstebro, Kaj Bech, som vi har et fantastisk samarbejde med. De har været dygtige og heldige at vinde licitationen af flere omgange, og når man sådan arbejder sammen over tid, kommer man ind under huden på hinanden og får løst opgaverne til fælles bedste, siger borgmesteren og uddyber:

- Vi kan se, at vi får mere for pengene. Der er områder, hvor jeg slet ikke har lyst til at udlicitere. Det sociale eksempelvis. Men det tekniske område ligger efter vores erfaringer rigtig godt til udlicitering.

Spar en halv milliard

Og der er flere penge at spare, mener man hos brancheorganisationen Dansk Byggeri.

- Kommunerne kan hente en halv milliard kroner - eller hvad der svarer til en effektivisering på 10 procent - hvis alle udliciterede omkring 90 procent af opgaverne i lighed med Holstebro. Det har vi beregnet, siger erhvervspolitisk konsulent Morten Kamp Thomsen og citerer en rapport, som er forfattet af den danske forsker Ole Helby Petersen. Forskeren samler konklusioner fra tidligere undersøgelser. Heriblandt en rapport udfærdiget af Finansministeriet med flere, som konkluderer, at udlicitering på teknik- og miljøområdet kan effektiviseres med op mod 50 procent.

Rapporten konkluderer dog også, at der er meget store forskelle undersøgelserne imellem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det afhænger meget af, om opgaverne har været udliciteret før. Har de ikke er effekten ved et udbud stort. Hvis man har forsøgt med udbud før, er effekten mindre. Men der er besparelser at hente, siger Morten Kamp Thomsen.

Fyn udliciterer mest

Samlet set er kommunerne på Fyn bedst til at udlicitere. Knap 60 procent af de ti kommuners driftsopgaver på det tekniske område var i 2017 udliciteret.

Kommunerne i Sydjylland, på Sjælland og i Nordsjælland udliciterede i gennemsnit omkring halvdelen af opgaverne. Hovedstadskommunerne og Bornholm var generelt dårligst til at udlicitere med henholdsvis 30 og 28 procent.

- Dansk Byggeri har et mål om, at 70 procent af alle kommunale opgaver på det tekniske område bliver sendt i udbud. Det mål er vi stadig et godt stykke fra, men mange kommuner er på rette vej. For borgerne er det jo ikke afgørende, om sneen ryddes af en privatansat eller en kommunalt ansat medarbejder, siger Morten Kamp Thomsen.

I Holstebro er H. C. Østerby ikke i tvivl om, at man fortsætter med at have den høje andel i udbud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har fået mange af de krav igennem om CSR, aktivering af svage medborgere med mere, som også er en forudsætning for et godt samarbejde. Desuden har udbuddet betydet, at Kaj Bech's vognpark har fået mere muskelmasse og har kunnet byde ind på opgaver på den nye motorvej. Også noget, der gavner kommunekassen i sidste ende, lyder det. Der ligger know-how - virksomhedsoverdragelse.