Abonnementsartikel

Motorvejen fra Holstebro til Herning står snart færdig. Trods udfordringer, kan Barslund aflevere til tiden.

Kort op til aflevering er det langt fra uset med stor aktivitet på større anlægsprojekter. Men på dét, der inden længe er det første stykke af Danmarks nyeste motorvej, er der blot et par håndfulde folk i sving.

Barslund har haft to entrepriser på Holstebromotorvejen, blandt andet fra dens begyndelse ved Måbjerg i det nordlige Holstebro til Mejrup Kirkeby øst for Holstebro.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Entreprenøren har meddelt Vejdirektoratet, at man er klar til aflevering som planlagt 14. september.

Der kom alt for meget nedbør i forhold til de aktiviteter, vi havde håbet på at få udført.

Projektleder Andreas Andersen

Barslund

- Det er dejligt at kunne melde klar, siger projektleder Andreas Andersen fra Barslund.

Sat bagud af regnvejr

Barslunds motorvejsentreprise gik i gang i 2016. At Barslund nu kan aflevere inden for tidsrammen, var ikke en selvfølge i slutningen af sidste år.

- 2017 var et meget vådt år. Der kom alt for meget nedbør i forhold til de aktiviteter, vi havde håbet på at få udført. Det gjorde det vanskeligt for os at udføre arbejdet. Med den fede lerjord, der er her, skal der ikke ret meget vand til, før det bliver glat. Så laver man næsten mere ballade, end hvad godt er ved at bevæge sig ud i området, siger Andreas Andersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det betød, at Barslund ikke nåede det, man havde håbet på i 2017.

Komprimeret arbejde

Barslund har haft totalentreprisen og har selv udført på jordarbejde og vandafledning med mere. Asfalten har NCC lagt, mens Dansk Autoværn har taget sig af autoværnet. Derudover har der også været andre mindre aktører involveret på entreprisen. Derfor var det ikke kun Barslund selv, der var udfordret i begyndelsen af 2018.

- Vores samarbejdspartnere har naturligvis også været påvirket af forsinkelsen. Men vi har haft en god dialog, og vi fik lagt en ny plan. Arbejdet har derfor været ret komprimeret i år, men vejret har været med os, siger Andreas Andersen.

De første måneder af 2018 var kolde. Jorden og ikke mindst de store vandmængder frøs.

- Jorden blev fast, og det gjorde, at vi faktisk kunne komme til på steder, hvor vi normalt ikke ville kunne køre med vores tunge grej, siger Andreas Andersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den kolde begyndelse på året er som bekendt blevet afløst af den tørreste sommer nogensinde. NCC kunne derfor kører på fuldt blus under asfaltlægningen, som blev udført hen over sommeren.

Motorvej uden for nettet

Motorvejen fra Nordvestjylland, Holstebromotorvejen, slutter ved Herning. Den er ikke koblet på motorvejsnettet fra Herning og videre ud i Europa.

Skal man videre mod Vejle eller Aarhus, som Herning inden for de senere år er blevet motorvejsforbundet med, skal nordvestjyderne først på motortrafikvej i cirka syv kilometer fra afkørselen ved Tørring lidt nord for Herning, til man igen kommer på motorvejsnettet, når man rammer den Midtjyske Motorvej ved Herning N. Det er den korteste rute, og også den mange lokalpolitikere kæmper for skal laves om til motorvej. Alternativt kan man køre vest om Herning. Her går "Messemotorvejen" forbi det kommende Gødstrup Sygehus, inden også denne slutter. Her følger et mellemstykke på cirka ni kilometer, inden man rammer Midtjyske Motorvej.