Abonnementsartikel

Da Vejen Entreprise-Kompagni kiggede efter ny gravemaskine, var det vigtigt med en kraftfuld maskine, som ikke fylder for meget.

Opgaverne hos Vejen Entreprise-Kompagni står blandt andet på projekter for typehusfirmaer. Til det søgte firmaet efter en gravemaskine, som skulle kunne lidt af hvert.

- Vi udfører blandt andet entreprenørarbejdet, når der skal støbes fundamenter til nye parcelhuse, haller og erhvervsbyggeri. Derfor er det vigtigt med en maskine, som både er kraftfuld og kompakt med kort bagende og multibom, så den kan komme til at arbejde overalt, fortæller entreprenør Kasper H. Nielsen fra Vejen Entreprise-Kompagni.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efter at have prøvekørt tre forskellige maskiner, faldt valget på en Hitachi ZX135US-6.

Sparer en minilæsser

Vejen Entreprise-Kompagni har valgt at få rotortilt med klo og multibommen med et ekstra led på gravearmen betyder, at man kan komme til alle steder - også arbejde helt inde omkring maskinen. Bommen kan foldes, så skovlen hænger over førerhuset. Det gør maskinen så kompakt, at den trods sine 15 ton er næsten lige så kompakt som en 9-ton maskine. Alligevel er stabiliteten høj, også med fyldt skovl.

- Med SLUF-skovlen kan maskinføreren tage sand med, så der kun skal køres ganske få gange, når det skal flyttes rundt om et parcelhus. Det sparer reelt en maskine, fordi vi normalt har en minilæsser med til den del af arbejdet, forklarer Kasper H. Nielsen og fortsætter:

- Maskinen har kameraer hele vejen rundt, og vi har fået et ekstra monteret ude på stikket, så føreren kan se, når han graver i et dybt hul. Og så er vi glade for det specialbyggede stativ, der har plads til mange ting, når maskinen skal fra sted til sted.

Vigtigt at sige nej

Vejen Entreprise-Kompagni, der har 15 ansatte, arbejder i området fra Aarhus til grænsen, samt på Fyn. Kasper H. Nielsen, der også er autoriseret kloakmester, er trods travlheden bevidst om, hvad der er vigtigt i opgangstider.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er rigtig meget fart på nybyggeriet, og den nye Hitachi er allerede fuldt booket. Vi nærmer os et punkt, hvor vi må sige nej til opgaver, og det er udfordringen, når det går så godt. Man må ikke lade sig rive med, men træffe kloge valg, fordi det hele hurtigt kan vende. Vi skal sørge for at geare vores forretning rigtigt. Det gælder både på maskinsiden og hvor mange medarbejdere, vi skal være. For der er hård konkurrence om de dygtige folk i branchen.

Hos H.P. Entreprenørmaskiner, der er den danske forhandler af Hitachi maskiner, oplever man stor efterspørgsel på netop denne type gravemaskine.

- Den bliver valgt til mange byggemodninger, fordi den på grund af multibommen ikke fylder meget mere end en traditionel 9-tons maskine, når den svinger rundt. Det ekstra led på armen gør forskellen, siger distriktschef Carsten M. Jacobsen.