Abonnementsartikel

En partneringaftale mellem Mariagerfjord Kommune og asfaltleverandøren YIT Danmark skal sikre, at kommunens veje får et tiltrængt løft.

Den fireårige aftale omfatter i alt cirka 250 kilometer veje i byområder, og i foråret gik forløbet ind i sit andet år. Kontrakten har en samlet entreprisesum på cirka 11 millioner kroner.

Formålet med en partneringaftale er at give begge parter i det offentlige-private samarbejde økonomiske gevinster gennem driftsoptimeringer, effektiviseringer og udvikling. For den offentlige part er der desuden den altoverskyggende præmis, at man skaber en bedre infrastruktur for borgerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi valgte bevidst at udbyde licitationen som en partneringaftale. Det skete blandt andet for at skabe et længerevarende samarbejde og dermed også en tættere relation til hinanden. Ved en traditionel entreprise handler det for mange entreprenører om at komme fra A til B så hurtigt som muligt. Med en partneringaftale er der større åbenhed og ærlighed, og man samarbejder mod et fælles mål, forklarer Bjarne Andersen, ingeniør og driftsplanlægger i Park og Teknik i Mariagerfjord Kommune.

Politikere vil undgå brok

Aftalen omfatter konkret udlægning af nye slidlag i byområder. Dertil kommer slaghuller som løbende udbedres. Fire leverandører deltog i en indbudt licitation - heriblandt kommunens tidligere samarbejdspartner på partneringområdet - men det blev YIT Danmark A/S, der vandt kontrakten.

I kriterierne for tildeling af kontrakten vægtede tilbudssummen 60 procent. Derudover vægtede entreprenørens partneringsoplæg, herunder samarbejdet med kommunen og borgerne samt fokus på trafikafvikling, yderligere 20 procent. De sidste 20 procent omhandlede entreprenørens plan for kvalitet i arbejdet. Her skulle der i høj grad sikres fokus på borgernes tilfredshed i hele forløbet.

- Hensynet til borgerne er en høj prioritet hos os. Vi lægger vægt på, at de bliver generet så lidt som muligt, når asfaltarbejdet udføres. Vi er en lille kommune, hvor der er kort vej til politikerne. Jo færre klager, desto større succes. Det fokus kræver naturligvis asfaltentreprenørens fulde forståelse. Det har YIT Danmark støttet op om, og det er et "must", at de bliver ved med at hold fokus på de bløde værdier, fortæller Bjarne Andersen.

Gensidig tillid

Kontrakten med Mariagerfjord Kommune er ikke den første i rækken for YIT Danmark. Den finsk-ejede asfaltleverandør har i forvejen partneringaftaler med andre kommuner, og ambitionerne er store.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Alene det, at man vægter de bløde værdier i et udbud, er ikke almindeligt i asfaltsammenhæng. Men det er YIT Danmarks målsætning med den type partnerskaber at være "den der løser kommunens problemer". Vi er vant til at arbejde med helhedssyn i partneringkontrakter i blandt andet Viborg, Randers, Vejle og Gribskov kommuner. Vi oplever, at det er den bedste måde at sikre mindst mulig gene og mest mulig sikkerhed for trafikanterne i forbindelse med vejarbejder. YIT Danmark tror på partnering som en kontraktform, der bygger på gensidig tillid og åbenhed, optimal udnyttelse af kompetencer og et fælles aftalt mål, siger Lotte Regel Josephsen, laboratoriechef i YIT Danmark.

Hun er omdrejningspunktet for virksomhedens løbende udvikling i nye asfaltprodukter, og netop den viden er et vigtigt element i en partneringaftale.

- Aftaletypen bygger i højere grad end eksempelvis funktionskontrakter på samarbejde og udveksling af viden. Derfor havde vi også inviteret Park og Teknik i Mariagerfjord Kommune til vores laboratorie i Silkeborg for at blive præsenteret for muligheder og nyheder inden for asfalt og belægninger. Vores grundlæggende holdning er, at bygherre skal være lige så oplyst om planlægningen af opgaverne som os selv. Vi bestræber os også altid på at løse opgaven så effektivt som muligt for at mindske generne for trafikanter og beboerne, siger Lotte Regel Josephsen.

Partneringaftalen mellem Mariagerfjord Kommune og YIT Danmark er indgået for perioden 2017-2020.