Abonnementsartikel

Gamle, renoverede kloakker tager nu det beskidte vand på Risvangs Allé, mens regnvandet løber i en billig kanal i gaden.

Hvad der tidligere var en bred og hurtig smutvej for morgentravle bilister, er i dag forvandlet til en grøn oase med langsom trafik på vejen og en bred, grøn midterrabat. På Risvangen og Vorrevangen i Aarhus har man nemlig separeret regn- og kloakvand på en måde, som kobler grønne glæder med anvendelighed og trafikal forsvarlighed. Det skriver Aarhus Stiftstidende.

- I stedet for at lægge to rør under jorden, som vi gør andre steder, har vi lavet en løsning på Risvangs Allé, hvor vi både får noget, der er pænt at se på, og samtidigt får styr på regnvandet, siger projektchef ved Aarhus Vand Vibeke Wulf Bundesen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Regnvandet samles i de grønne bassiner mellem kørebanerne, hvorfra det langsomt siver ned gennem et sandlag, der renser vandet, inden det ledes ud i bækken og havet.

I stedet for at lægge to rør under jorden, som vi gør andre steder, har vi lavet en løsning på Risvangs Allé, hvor vi både får noget, der er pænt at se på, og samtidigt får styr på regnvandet.

Vibeke Wulf Bundesen, projektchef ved Aarhus Vand

- I stedet for at lægge to rør under jorden, som vi gør andre steder, har vi lavet en løsning på Risvangs Allé, hvor vi både får noget, der er pænt at se på, og samtidigt får styr på regnvandet

Bæ i bækken

Tidligere løb regn- og spildevand i det samme rør, og når der kom meget regn, var kapaciteten utilstrækkelig.

- Nede ved Grenåvej var der et overløbsrør, så når der kom meget nedbør, løb der blandet regn- og spildevand ned i Risskov Bæk og ud i havet ved den Permanente, siger Vibeke Wulf Bundesen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med ny foring af de gamle fællesledninger, der nu bliver til spildevandsledninger, har hele herligheden har kostet 52 millioner kroner, og dermed er løsningen er ikke kun billigere - den er også bedre.

- Når vi "bare" laver rør, regner vi med, de skal kunne holde til en såkaldt femårs-hændelse. Det vil sige, at hvert femte år løber vandet over. Overfladeløsningen er beregnet til at kunne holde til en 100-års-hændelse, inden regnvandet løber over og ud på Grenåvej, fortæller hun.

Sommeren har ikke budt på meget regn, men i begyndelsen af september fik vi et skybrud, så Aarhus Vand endelig kunne få testet det nye anlæg.

- Vi kunne se, at det fungerer, helt som vi forventede, siger hun.