Abonnementsartikel

Østrigske J Doppstadt Austria rammer den danske regerings strategi for cirkulær økonomi lige i solar plexus.

Værdiløse sigterester fra neddeling af grønt affald kan med en tur gennem en rød maskine fra Østrig optimeres til værdifuld biomasse. Der står GT 130A Steinmops på maskinen - samt J Doppstadt Austria. Dermed er signalet klart for branchefolk: Josef Doppstadt med en fortid som chef for Doppstadt-koncernen med produktion af store neddelere og sorterere, har fået en god idé. Den har han altså døbt Steinmops.

- Store mængder af sigterester devalueres til et affaldsprodukt, fordi varmeværkerne naturligvis ikke ønsker materialer fyldt med sten til deres forbrændingsanlæg. Derfor er sigteresterne blandt andet blevet kørt på deponi til en høj udgift. Når biomassen renses for sten, får den sin værdi tilbage og kan sælges til forbrænding, forklarer direktør Morten Christensen hos OP System Danmark i Løsning, som har hentet de første Steinmops-maskiner til Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Steinmops rammer i virkeligheden den danske regerings nye udspil til en strategi for cirkulær økonomi lige i solar plexus. Regeringen har netop offentliggjort strategien til at sætte skub i omstillingen til et mere bæredygtigt samfund. Materialer og produkter skal recirkuleres, så vi udnytter deres værdi til fulde og minimerer spildet. Regeringen har puttet 116 millioner kroner i 15 initiativer i planen, og et af dem hedder 'Få mere værdi ud af biomassen'. Det er præcis dét, Steinmops sikrer, siger Morten Christensen.

Steinmops rammer i virkeligheden den danske regerings nye udspil til en strategi for cirkulær økonomi lige i solar plexus.

Direktør Morten Christensen

OP System Danmark

Josef Doppstadt startede

Det var manden bag maskinen, Josef Doppstadt, der selv trykkede på startknappen og dermed satte den første Steinmops i gang på Horsens Kommunes genbrugsplads. Relationerne mellem Josef Doppstadt og Morten Christensen hos OP System Danmark er gode, og derfor havde han taget turen fra Wien i Østrig til Horsens i Danmark for at tjekke, at alt var klar til premieren.

Den otte tons tunge maskine placeres efter en tromlesorterer, som fodrer Steinmops både med materialer og hydraulisk power. Og så er det hele ganske enkelt.

- Det er rent plug-and-play, blot der er et 60 liters hydraulisk udtag og en vandforsyning. De forurenede materialer sendes fra sortereren over i Steinmops, som udnytter det enkle princip, at ren biomasse kan flyde, og det kan sten ikke, forklarer Morten Christensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kort tørretid

- Steinmops er ikke et vaskeanlæg, men nøjes med at separere skidt og kanel. Der er kun behov for meget lidt vand til separeringsprocessen i Steinmops. Det hindrer dels problemer med slam, som er uundgåelig i et vaskeanlæg. Og dels bliver der ikke lange tørretider på det rensede materiale. Det kan umiddelbart læsses til transport til et forbrændingsanlæg, siger OP System Danmark-direktøren.

Sten og andre materialer, som forurener den anvendelige biomasse, sendes ud til højre via et sidebånd. Dermed bliver der måske tilmed et nyt liv for affaldsresterne som vejfyld. Og dermed yderligere styrker Steinmops i forhold til den cirkulære økonomi.

Det gode flyder

Steinmops er godt syv meter lang og 2,5 meter bred. Den otte tons tunge maskine kan transporteres på en lastbil, og når den skal flyttes rundt på miljøpladsen, gøres det enkelt med kroghejs.

- Det geniale er ofte ganske enkelt. Der er da heller ikke den store raketvidenskab i Steinmops. Josef Doppstadt udnytter bare den kendsgerning, at det gode flyder ovenpå. Resten er simpel teknik med at sende de forurenede materialer på en lille sejltur, hvor sten og skidt synker til bunds og transpores væk med sidebåndet, mens den værdifuld biomasse er klar til at transportere til forbrændingsanlægget og forvandles til fjernvarme, siger direktør Morten Christensen, OP System Danmark.