Abonnementsartikel

Johs. Møllers Maskiner har folk på skolebesøg og laver speciel video for at rekruttere nye entreprenørmaskinemekanikerlærlinge.

Entreprenørmaskinemekanikerlærling! Ja, selve ordet er noget af en mundfuld, og kan endda være svært at få stavet rigtigt. Men selve jobbet fejler bestemt ikke noget, og hos Johs. Møllers Maskiner A/S gør man sig mange anstrengelser for overhovedet at skaffe nye, der vil have den lange titel i fire år, hvorefter 'lærling' kan stryges.

- Det virker lidt underligt, for de lærlinge, vi har inde i uddannelse, er glade og begejstrede for at skrue i de store entreprenørmaskiner. Så snart, de er kommet i gang med værktøj og grej på værkstedet, kan de se, at de har valgt en attraktiv uddannelse med gode muligheder. Der er masser af jobmuligheder, og der er virkelig rift om gode mekanikere. Men udefra ser det måske knapt så attraktivt ud, funderer lederen af Johs. Møllers Maskiners serviceafdeling i Rønnede, Thomas Fjordhøj.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi gør ellers meget for at fortælle de unge mennesker, at der er masser af fremtid i at reparere og servicere entreprenørmaskiner. Vi er omkring skoler for at fortælle om uddannelsen og jobbet, og vi laver nu en video, som på få minutter fortæller om firmaet, som vi kan præsentere, når vi søger nye mekanikere og lærlinge, siger Thomas Fjordhøj.

Det er helt fint at komme på skole i Aars. De taler også dansk derovre.

René Duvier

voksenlærling

Service af Liebherr

Johs. Møllers Maskiner har altid to af dem med den lange titel i afdelingen i Rønnede. I firmaets afdeling i Horsens er der i øjeblikket fire mekanikerlærlinge under uddannelse. Johs. Møllers Maskiner er en del af JMM-Group, som blandt andet også omfatter maskinfirmaet Stemas. Firmaet er dansk importør og forhandler af blandt andet tyske Liebherr-entreprenørmaskiner, som derfor også serviceres i stort omfang på værkstederne både i Jylland og på Sjælland.

- Det er fedt at skrue i maskiner, og ikke mindst de store. Det bliver aldrig ensformigt, fordi der er noget forskelligt at lave hele tiden, fortæller 19-årige Tonny Grønhøj, som Thomas Fjordhøj simpelthen fiskede på Teknisk Skole i Køge for godt halvandet år siden.

- Jeg spurgte nogle tekniske skoler, om jeg måtte komme og holde et lille foredrag. Hvis jeg ikke var kommet omkring skolen i Køge, var Tonny næppe blevet entreprenørmaskinemekaniker, vurderer servicechefen hos Johs. Møllers Maskiner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Voksenlærling af omveje

32-årige René Duvier har lige været til svendeprøve og er færdig med sin uddannelse til december. Han har tidligere været tjener hos Lalandia i Rødbyhavn og siden brolægger, inden han blev voksenlærling hos Johs. Møllers Maskiner. Heller ikke han havde selv overvejet en fremtid med entreprenørmaskiner.

- Jeg blev ringet op for fire år siden og spurgt, om jeg kunne tænke mig at blive voksenlærling. Nogen hos Johs. Møllers Maskiner vidste, at jeg manglede noget at lave. Så selv om jeg var etableret med kone og to børn, var det da ok at gå i lære. Jeg var ganske vist helt på bar bund med entreprenørmaskiner, men det er jeg ikke længere, fastslår René Duvier.

Den jyske udfordring

Det tager fire år at sikre sig titlen entreprenørmaskinemekaniker. Undervejs skal lærlingene på skole i Aars i Vesthimmerland.

- Det er nok en del af udfordringen ved at få nye lærlinge, at vi skal have dem på skoleforløb på Erhvervsskolerne Aars. For mange på Sjælland er det jo 'helt ovre i Jylland'. Når først lærlingene har været en tur i Aars, erkender de, at det faktisk ikke er så slemt, siger Thomas Fjordhøj.

19-årige Tonny Grønhøj har været i Aars første gang og konstaterer, at det er helt ok. Han har bemærket, at der også er søde piger i Jylland. Hans 32-årige lærlinge-kollega René Duvier siger efter fire år med skiftende praktik og skole:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er helt fint at komme på skole i Aars. De taler også dansk derovre.