Abonnementsartikel

Ufaglærte jobs tiltrækker erhvervsskoleeleverne med højere løn, vurderer fagforbundet 3F.

Erhvervsskoleelever, der ikke kan finde en praktikplads, kan komme i skolepraktik. Men et stigende antal unge vender nu tommelfingeren nedad, når det gælder praktik på skolernes værksteder. Fagbladet 3F skriver, at 21 procent færre unge starter i skolepraktik og henviser til undervisningsministeriets senste tal.

- Det er rigtig trist, at antallet af elever i skolepraktik er faldet. Faldet havde jo været godt, hvis det var fordi, at de var kommet i rigtig praktik i en virksomhed, men det er desværre ikke udelukkende tilfældet, siger forbundssekretær i 3F Søren Heisel, som vurderer, at den højere løn i de ufaglærte jobs kan være med til at trække elever ud på arbejdsmarkedet før de har et svendebrev.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er trist, for vi mangler jo faglærte i fremtiden, siger Søren Heisel.

Det er rigtig trist, at antallet af elever i skolepraktik er faldet. Kom de i rigtig praktik i en virksomhed, var det fint, men det er desværre ikke udelukkende tilfældet.

Søren Heisel, forbundssekretær i 3F

Dansk Industri ægrer sig

I DI siger erhvervsuddannelseschef Lone Folmer Berthelsen, at det er ærgerligt, hvis elever fravælger muligheden for at fortsætte deres uddannelse i skolepraktik.

- Ikke mindst når vi ser, at skolepraktikken for langt de fleste elever er en trædesten til en praktikplads i en virksomhed, og at det kun er ganske få elever, der gennemfører hele deres praktikuddannelse i et praktikcenter, siger Lone Folmer Berthelsen og fortsætter:

- Vi glæder os over, at antallet af praktikpladser er stigende, og vi noterer, at der er en særlig stigning i antallet af korte aftaler. Det kan være et udtryk for, at nogle virksomheder ikke kan godkendes til at uddanne inden for hele uddannelsen, men det kan også være et udtryk for en usikker ordresituation, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Korte aftaler spænder ben

Det fremgår af tallene, at antallet af praktikpladser er steget med fem procent i forhold til samme tidspunkt sidste år. Men ser man på de seneste tre måneder, har den positive udvikling tabt pusten, idet stigningen så er dalet til to procent.

Endvidere er en stigende del af de nye praktikpladser såkaldt korte aftaler. Det er typisk forløb på seks-otte måneder. Aftalerne samles til en hel uddannelse. Det betyder, at de unge skal ud at finde nye praktikaftaler.

- Jeg er så træt af, at virksomhederne bliver ved med at indgå korte aftaler. Det får altså ikke flere til at vælge en erhvervsuddannelse. Vi skal have begrænset omfanget af de korte aftaler. De er ikke vejen til hverken flere faglærte eller til at flere vælger uddannelserne, pointerer Søren Heisel.

Umiddelbart ser praktikpladstallene positive ud. I august 2018 manglede 9.443 elever en praktikplads i en virksomhed. Det er færre end i august 2017, hvor 10.585 elever stod uden en praktikplads.