Abonnementsartikel

Branchen går på charmeoffensiv på Agromek.

Det handler ikke om at skaffe flere medlemmer, når brancheforeningen Danske Kloakmestre stempler ind som udstiller på Nordeuropas største landbrugsmesse, Agromek i Herning. Det handler om jagt på ungdommen.

- Vi byder naturligvis altid nye medlemmer velkommen i Danske Kloakmestre. Men det er altså ikke medlemshvervning, vi vil bruge de fire messedage på i Herning. Kloakbranchen har et stort behov for flere folk, og derfor går vi på charmeoffensiv ikke blot for brancheforeningen, men for hele branchen, forklarer Danske Kloakmestres næstformand, Thomas Rasmussen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han vil selv tage en tørn på standen på Agromek. På standen får han selskab af blandt andre bestyrelseskollega Mikael Skov. Begge er selvstændige kloakmestre og har derfor optimale forudsætninger for at indvie unge besøgende i, hvorfor det slet ikke er så skeløjet at satse på en fremtid i kloakken.

Selvstændige drømme

- Der er brug for rigtig mange nye kloakfolk over hele landet. Kloakbranchen byder på rige mulighed for at uddanne sig i forskellige retninger. Hvis man går med en tanke om på et tidspunkt at blive selvstændig, er branchen ideel til det. Uanset om man ønsker kun at være sig selv, eller måske have et større firma med medarbejdere, siger Thomas Rasmussen.

Nye tal fra Undervisningsministeriet afslører, at danske skoleelevers evne til at stave og læse fortsat er faldende. Det bekymrer også kloakmestrenes brancheforening, men måske knapt så meget som mange andre. Netop kloakbranchen er nemlig fuld af succeshistorier om unge, der har fået en fin karriere på trods af, at de aldrig blev gode venner med bogstaverne i skolen.

- Rigtig mange med problemer med at læse og skrive er i fuld gang som rørlæggere eller selvstændige kloakmestre. Der er konstant ordblinde unge under uddannelse til kloakmestre, og fagskolerne har udviklet både teknikker og hjælpemidler til at overvinde problemerne. Det giver unge med gå-på-mod rigtig fine muligheder for at overvinde de boglige problemer og få en god karriere. Måske tilmed eget firma, siger Thomas Rasmussen.

Det har vist sig, at mange unge vælger at søge nye jobmæssige veje, efter at have tage en landbrugsuddannelse. Dem vil kloakmestrene gerne have en snak med på Agromek. Jobmulighederne er nemlig gode i kloakbranchen, hvor der i øjeblikket kun uddannes 120-130 nye kloakmestre om året. For få år siden var antallet omkring 300. Det betyder, at der stort set er jobgaranti, hvis man vælger en fremtid i kloakken.