Abonnementsartikel

Virksomhederne har støvsuget Roskilde Tekniske Skole for elever. Cirka 25 procent falder dog fra, før de når ud på byggepladsen.

På Roskilde Tekniske Skole er ingen elever i skolepraktik.

Alle 427 lærlinge går nemlig ude på byggepladserne og hjælper mester med at bygge huse eller anlægge veje, viser den seneste opgørelse fra skolen. Bag resultatet ligger et benhårdt arbejde fra både Roskilde Tekniske Skole og virksomhederne omkring Roskilde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vores arbejde med at skaffe praktikpladser til alle starter allerede, når eleverne har tilmeldt sig, for de skal også selv være aktive. Virksomhedskonsulenterne her på skolen har stor erfaring med at lave det rigtige match af elev og virksomhed, og gør et stort arbejde for at få alle elever i gang. Det lykkes heldigvis i tæt samarbejde med rigtig mange virksomheder og brancheorganisationer, siger Roskilde Tekniske Skoles direktør Jesper Østrup, som dog ikke afviser, at der også ligger en anden årsag bag de flotte tal.

Det kan selvfølgelig ikke nytte noget at sende nogen ud på en byggeplads, som ikke kan lægge to sten oven på hinanden.

Jesper Østrup, direktør Roskilde Tekniske Skole

For stort frafald

På Roskilde Tekniske Skole falder mere end 25 procent nemlig fra, før de når til læretiden. Cirka otte procent falder fra på grundforløb 1. Det drejer sig om unge, som kommer direkte fra folkeskolen, og de er som regel meget målrettede, siger Jesper Østrup og beklager det noget højere frafald på grundforløb 2.

- Ældre elever, som ikke har adgang til grundforløb 1, tidligere studenter, ledige eller folk, som kommer fra ufaglært arbejde, har en meget højere frafaldsprocent. Her er den ikke under 20, siger han.

Af de 427, der har en læreplads kunne mere end 600 altså være endt som hårdt tiltrængt hjælp i de samme virksomheder, der råber efter arbejdskraft. På Roskilde går hovedparten af arbejdet med frafald ud på at vejlede til anden uddannelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi vil gerne have tallet ned. Vi har ledige praktikpladser, og det vil være ønskeligt at færre faldt fra, siger Jesper Østrup, men uddyber.

- Det kan selvfølgelig ikke nytte noget at sende nogen ud på en byggeplads, som ikke kan lægge to sten oven på hinanden. Vi oplever som alle andre udfordringer med både evner og motivation hos nogle elever, og derfor er der nogen, vi må pege i anden retning.

Vigtig at komme ud

- Som lærling i bygge- og anlægsbranchen lærer man de grundlæggende færdigheder på skolen. Men det er mindst lige så vigtigt, at man kender til tempoet og arbejdsrutinerne ude på en arbejdsplads. Derfor er jeg meget tilfreds med, at det er lykkedes for samtlige lærlinge på Roskilde Tekniske Skole at komme i praktik, siger formand for Dansk Byggeri Sjælland & Lolland-Falster Jesper Toftebjerg Andersen.

Han håber, at samarbejdet danner præcedens og inspirerer skoler og virksomheder i andre områder af landet.

- I sådan et samarbejde løfter både virksomheder og erhvervsskolen ansvaret for at uddanne den næste generation af dygtige håndværkere og bygningsarbejdere. Jeg kan kun opfordre andre erhvervsskoler og virksomheder til at tage initiativ til et tættere samarbejde, siger Jørgen Simonsen.