Abonnementsartikel

NCC er ved at forstærke elforsyningen til København med en ny metode, som skal mindske generne for omgivelserne.

En milepæl blev nået i midten af november, da NCC afsluttede en 800 meter lang boring under en golfbane i Ørestaden. Af hensyn til brugerne og trafikanter er borearbejdet blevet udført om aftenen og natten. Det er sket med en særlig metode, der kræver både færre og mindre opgravninger i terrænet på strækningen.

Ny metode giver færre gener

Arbejdet er foregået med en metode, Watucab, der gør det muligt at spule højspændingskablerne gennem nogle rør. Den nye metode bruger vand som transportvæske til at installere kabler, hvor der er begrænset plads at arbejde på. NCC har indkøbt udstyret netop til brug i denne opgave for Energinet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det giver hurtigere fremdrift, og de trafikale udfordringer bliver løst hurtigt, ligesom metoden minimerer anlægsperioden, og dermed giver færre gener for borgerne i nabolaget.

Områdedirektør Kim Høgh Thomsen

NCC Civil Engineering

- Der er betydelige fordele ved den nye metode, fortæller områdedirektør Kim Høgh Thomsen fra NCC Civil Engineering.

- Det giver hurtigere fremdrift, og de trafikale udfordringer bliver løst hurtigt, ligesom metoden minimerer anlægsperioden, og dermed giver færre gener for borgerne i nabolaget. Det er også en metode, der giver mindre risiko for skader på både højspændingskabler og kanaler under arbejdet, siger han.

Skrøbelig natur kræver ekstra hensyn

Den nyligt gennemførte trækning har også været krævende på den måde, at en del af arbejdet er udført i særligt beskyttede naturområder med strandengsarealer, og her er der mange hensyn at tage. For eksempel er vækstlaget blevet skrællet meget forsigtigt af for ikke at ødelægge det. Efter endt arbejde lægges vækstlaget tilbage, så anlægsarbejdet påvirker strandengsarealerne mindst muligt.

Derudover er tidspunktet for anlægsarbejdet lagt uden for fuglenes ynglesæson, og NCC har måttet opstille et paddehegn, for at holde beskyttede frøer og tudser ude af byggepladsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med afslutningen på det natlige borearbejde under golfbanen blev en milepæl nået, og næste store udfordring er en længere boring under Kalvebodløbet. Derefter følger de sidste otte kilometer spuling med Watucab. Den sidste del forventes færdigt i februar.