Abonnementsartikel

Nyudviklede spildevandsrør og brønde i beton med øget modstandsdygtighed overfor svovlbrintekorrosion testes nu i fuldskala.

Nyudviklede spildevandsrør og brønde er klar til at vise, at de har øget holdbarhed i aggressive spildevandsmiljøer med høje koncentrationer af svovlbrinte.

I alt vil cirka 900 meter rør fordelt over fire rørstrækninger og 18 brønde blive etableret som forsøg i Aalborg, Jammerbugt, Fredericia, Hedensted og Esbjerg Kommuner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fra syretests til fuldskalatests

De nye rør og brønde er udviklet i et projektsamarbejde mellem Teknologisk Institut, RC Beton A/S samt en række forsyningsselskaber. Partnerne har videreudviklet materialesammensætninger og optimeret produktionsbetingelser for udvalgte rør- og brøndtyper og er nu klar til at teste resultatet i fuldskala.

- Etableringen af fuldskalaforsøgsstrækningerne er kulminationen på vores projekt. Siden 2016 har vi arbejdet intenst med produktoptimering i vores laboratorium, hvor vi blandt andet har udført syretests til simulering af det aggressive miljø, der findes i nogle spildevandsrør og efterfølgende undersøgt, hvordan de forskellige betonsammensætningers mikrostruktur er påvirket, siger projektleder Katja Udbye Christensen fra Teknologisk Institut.

Nødvendig løsning på velkendt udfordring

Det er en kendt udfordring, at aggressive miljøer i nogle rørstrækninger kan forårsage korrosion af betonrør og -brønde i afløbssystemer, og udfordringen bliver opfattet som meget væsentlig af flere af landets forsyningsselskaber.

For både Katja Udbye Christensen og resten af projektteamet er der ingen tvivl om, at projektet er vigtigt, hvis det skal lykkes at løse de udfordringer, som forsyningsselskaberne står overfor. Med i projektet er Olav Bennike, civilingeniør hos Aalborg Kloak A/S, og han understreger behovet for, at der findes en løsning på den alvorlige nedbrydning af betonrørene.

- Vi er nødt til at få løst problemerne med svovlbrintekorrosion i kloaknettet. Det er et alvorligt problem, som reducerer rørenes levetid betragteligt. Et problem som kun bliver større, som følge af det øgede pres på spildevandsledninger forårsaget af en øget centralisering af rensning af spildevand, samt separering af kloaknettet, siger Olav Bennike.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nedgravningsarbejdet er sat i gang i efteråret 2018, og alle forsøgsstrækninger og brønde vil være etableret i foråret 2019. Der er desuden udarbejdet en monitoreringsplan for forsøgsstrækningerne for de kommende år, for at sikre, at rør og brøndes tilstand løbende bliver både fulgt og dokumenteret.