Abonnementsartikel

Med omkring 20 maskiner i sving nonstop fjernede P. Olesen en motorvejsbro på 18 timer.

Nogle nedrivningsopgaver er der bare ikke meget tid til. Det gjorde sig gældende for nedbryderne fra P. Olesen, da de i efteråret skulle fjerne en motorvejsbro på mellem 3000-4000 ton ved Aalborg.

Efter en grundig undersøgelse og detailplanlægning af opgaven, skulle planen udføres med militær præcision. Selve nedrivningen blev sat i gang en lørdag aften klokken 22, og derfra kværnede gravemaskiner, gummihjulslæssere og dumpere derudaf for at banke broen ned til grunden indenfor tidsfristen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Servicemontør på standby

På et sådant projekt skal vi kunne regne 100 procent med, at det hele bare spiller.

Driftsleder Henrik Olesen

P. Olesen

Med så stram en tidsplan er der ikke meget tid uforudsete udfordringer. Derfor allierede nedbryderne sig med maskinforhandleren

- Vi brugte en masse af vores Cat maskiner til opgaven, og havde en aftale med Pon Equipments servicemontør om at stå standby til at rykke hurtigt ud, hvis der skulle opstå problemer undervejs. På et sådant projekt skal vi kunne regne 100 procent med, at det hele bare spiller, siger driftsleder Henrik Olesen fra P. Olesen.

18 timer efter opgavestart var missionen fuldført. Søndag klokken 16 var broen væk, og materialerne var knust og sorteret. De kan nu genanvendes til andre projekter.

Milepæle nået

P. Olesen fejrede i september sit 50 års jubilæum. Virksomheden har været under løbende udvikling siden starten i Fasterholt ved Herning i 1968. Cat har været med på en stor del af rejsen. P. Olesen købte den første Cat i 1986 og råder i dag over 14 Cat maskiner. Antallet af medarbejdere har også været støt stigende og rundede 150 ansatte i 2018. Men det er ikke bare internt, at virksomheden har mærket udviklingen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er også hele tænkningen omkring det at være nedbryder, der har ændret sig. Vi er blevet en anset del af branchen. Den megen fokus på miljøsanering og bæredygtighed betyder, at kravene til os er steget. Der skal tages prøver, laves kontroller og undersøgelser af materialerne, før de sorteres og kan genanvendes. Og det kræver specialistviden og kompetencer. Det er ikke længere nok bare at kunne brække en bygning ned. Der følger meget mere med, siger Henrik Olesen.

Fokus på miljø og bæredygtighed

Siden 1994 har virksomheden holdt til i Hovedgaard. Her er Henrik Olesen, sammen med sin bror samt en kusine og en fætter 3. generation i virksomheden.

For nylig indviede virksomheden en helt ny kontor- og administrationsbygning, hvoraf en stor del naturligvis er bygget op af genbrugsmaterialer. Over 90 procent af de materialer, som firmaet bryder ned, kan genanvendes. Men det er ikke kun ved at sanere, bearbejde og sælge de nedbrudte materialer, at firmaet tager ansvar for miljøet.

- Det er også vigtigt for os, at vores maskiner er økonomiske i drift, og at de belaster miljøet mindst muligt. Vores maskiner skal ikke være nogle gamle "miljøsvin". De fleste maskiner kører også på GTL diesel, som udleder mindre CO2 end traditionel diesel, siger Henrik Olesen.