Abonnementsartikel

To nye priser skal hjælpe kvinderne i gang i bygge- og anlægsbranchen.

Sølle ni procent af medarbejderne i bygge- og anlægsbranchen er kvinder. Det tal har ikke ændret sig de seneste 20 år. Entreprenørkoncernen Arkil har også oplevet den skæve kønsfordeling, og det får virksomheden til at lancere "Arkils Hæderspris", der har til formål at hædre personer, som gør en speciel indsats for at tiltrække kvinder til faget.

Prisen kommer i slipstrømmen af Dansk Byggeris Kvinderåd, der senere i dag lancerer en række anbefalinger til, hvordan branchen fremover kan få en mere lige kønsfordeling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der ligger nu en række anbefalinger, som har potentialet til sikre flere kvinder i bygge- og anlægsbranchen. Der ligger samtidig et stort arbejde foran branchen med at føre anbefalingerne ud i livet. Det er ikke gjort fra den ene dag til den anden, og derfor vil vi i Arkil gerne bidrage til at fastholde fokus på opgaven på en positiv måde ved hvert år at hædre og skabe opmærksomhed omkring personer, der har gjort en særlig indsats på det her område, siger Arkils administrerende direktør Jesper Arkil, der også er et af medlemmerne i Dansk Byggeris Kvinderåd.

To gange hæder

Reelt set består Arkilds hæderspris af to priser, hvori der medfølger 25.000 kroner i begge. Den ene uddeles i efteråret til personer eller organisationer, der fortjener en særlig anerkendelse for deres indsats med at tiltrække flere kvinder til faget, mens den anden gives til en elev på et af Byggeriets Uddannelser.

Elevprisen gives i forbindelse med DM i Skills i april.

- Vi ser DM i Skills som en oplagt anledning til at uddele elevprisen. Konkurrencen har stor bevågenhed, og her fejrer vi de dygtige, unge mennesker, som er branchens fremtid. Den fremtid skulle gerne have et større, kvindeligt islæt og derfor fokuserer vi naturligvis især på at gøre flere unge kvinder interesserede i branchens uddannelser, siger Jesper Arkil.

Til at stå for udvælgelsen og uddeling af priserne vil Arkil nedsætte en særligpriskomité kun bestående af kvinder. Den komité er dog endnu ikke kendt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Priskomitéen får vi på plads i løbet af de kommende måneder, så den er klar til uddelingen i april. Vores plan er, at den skal bestå af både unge og erfarne kvindelige forbilleder, men ikke nødvendigvis af kvinder, som har erfaring fra branchen. Det vigtige for os er, at priskomitéen har øje for, at der i dag ikke er nogen regler for, hvad kvinder kan og ikke kan. Heller ikke i bygge- og anlægsbranchen, siger Jesper Arkil.