Abonnementsartikel

Murstenene fra 18 kunstværker bliver i disse dage fjernet af nedrivningsvirksomheden Kingo med henblik på videresalg gennem ny afdeling.

Da Kingo blev grundlagt i 1955 bestod forretningen i at sælge brugte materialer fra de bygninger, som virksomheden rev ned. Det var der nemlig penge i dengang. Anderledes ser det ud i dag, hvor nye byggematerialer er billigere end brugte.

Disse vilkår betyder, at Kingo i en årrække i større grad har genanvendt byggematerialer til for eksempel vejfyld frem for at genbruge dem - men det bliver der lavet om på nu. Virksomheden har nemlig besluttet at drive genbrugsvirksomhed igen, men denne gang i selskabet Kingo Recycling A/S, som blev stiftet i januar 2018.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har længe haft et ønske om at genbruge flere materialer direkte. Det er en del af Kingos ånd. Vi har arbejdet på at finde løsninger, der vil give vores genbrugsmaterialer et nyt liv, og det har vi nu fundet et koncept til, siger Willy Pedersen, som er direktør i Kingo Recycling.

Vi har længe haft et ønske om at genbruge flere materialer direkte. Det er en del af Kingos ånd.

Direktør Willy Pedersen

Kingo Recycling

Unikke genbrugsmaterialer og inventar skal sælges fra blandt andet Kingos egne nedrivningssager gennem afdelingen "Kingo Unika".

- Vi tror, der er et marked for produkter af høj kvalitet, som vi finder i forbindelse med vores nedrivningsopgaver. Derfor vil Kingo Unika koncentrere sig om at sælge byggematerialer og inventar, som enten er unikke, håndlavede eller har en særlig historie, fortæller Willy Pedersen.

Kunstværker som kickstart

Den 1. september 2018 åbnede Museum Jorn i Silkeborg dørene for den internationalt kendte kunster Per Kirkeby. Udstillingen hed "PER KIRKEBY Maskiner for lys og skygge" og bestod i 18 af Per Kirkebys murstensskulpturer, som tidligere har været opført i forbindelse med udstillinger i blandt andet Paris, London og København.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I alt var udstillingen bygget af 25.000 mursten med en samlet vægt på over 100 ton. Museum Jorn havde fået lov til at opføre kunstværkerne midlertidigt mod, at de blev nedtaget efter udstillingen. At fjerne 25.000 mursten kræver både tid og det rette udstyr, og derfor indgik Museum Jorn et samarbejde med Kingo om at nedtage kunstværkerne, mod at nedrivningsvirksomheden fik tilladelse til at genbruge og videresælge en del af de flotte sten gennem virksomhedens nye genbrugsafdeling "Kingo Unika".

- Stenene fra Per Kirkebys udstilling passer perfekt ind i vores nye forretningskoncept. Vi håber naturligvis, at det giver opmærksomhed omkring vores nye afdeling, og at vi når ud til kreative købere, der på deres egen måde får en dagligdag med murstenene fra Per Kirkebys smukke kunstværker, siger Willy Pedersen.

Skulpturerne er muret op med kulekalk, som ikke binder så kraftigt som almindelig mørtel, hvilket gør stenene nemmere at skille ad og rense. To medarbejdere fra Kingo banker kulekalken mellem murstenene ud med et slagbor, hvorefter stenene fjernes og lægges på en stålrist, hvor kalken pudses af. Herefter kan de næsten helt rene sten blive stablet på paller.

Kingo arbejder på at bygge en webshop, hvor blandt andet murstenene vil være til salg. Shoppen bliver lanceret i år.