Abonnementsartikel

Regeringen vil nedlægge regionerne og samle opgaven med jordforureninger i staten.

Danmarks største og dyreste jordforureninger skal prioriteres, mener regeringen i dens nye sundhedsudspil.

Som en del af udspillet skal opgaven med jordforureninger, som regionerne i dag varetager, samles i staten. Det skal sikre en bedre tværgående, national prioritering af midlerne, lyder det i en pressemeddelelse fra Miljø- og fødevareministeriet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Man har en forventning om at kunne spare og omprioritere for 500 millioner kroner, ved at samle opgaven i staten. De skal bruges til Danmarks ni store generationsforureninger, som alle er kendetegnet ved at koste mere end 50 millioner kroner at håndtere.

- Mange danskere har hørt om forureninger som dem ved Cheminova og Grindsted. Det er jordforureninger, der er så omfattende, så store og så dyre at rydde op, at de er svære at håndtere på regionalt niveau. Nu lægger vi op til at samle opgaven i staten, og dermed kan vi få en bedre national prioritering, og vi kan afsætte op mod 500 millioner kroner til de store generationsforureninger frem mod 2030, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

De over 400 mio. kroner, som regionerne årligt bruger på indsatsen mod jordforurening, bliver videreført, så samme beløb kan bruges på at rense forurenet jord fremover.

Miljøstyrelsen skal være ansvarlig for jordforureningsområdet, som dækker både trusler mod grundvand, overfladevand og menneskers sundhed. Der skal oprettes et nævn, der ud fra faglige vurderinger skal prioritere midlerne på området.