Abonnementsartikel

Arbejdspositionen er sundhedsskadelig, og det er for farligt at komme op på og ned fra maskinerne, mener Mecalac, som er klar med helt nyt design af kompakte tandemtromler til Bauma.

Kompakte tandemtromler har to store udfordringer, hvis man spørger den franske maskinproducent Mecalac. Adgangen op på maskinen er ofte besværlig, hvor maskinføreren skal kante sig forbi rat og håndtag for at komme ind på sædet. Det foregår samtidigt på "skjulte" trin.

- Det er her langt størstedelen af arbejdsulykkerne med kompakte tromler sker, når maskinføreren skal op eller ned af maskinen, siger Patrick Brehmer, Mecalacs chef for Design & Product Management, til Maskinteknik, da vi møder ham til Bauma-formødet for presse og udstillere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udsynet for føreren er heller ikke noget, som Mecalac-designerne er begejstrede for.

- På de fleste maskiner skal førerne styre med en hånd på rattet og den anden på joysticket. Samtidigt skal han hænge ud over siden for at følge med i arbejde. Det giver alt sammen en usund arbejdsposition, som kan medføre gener for føreren med tiden, siger Patrick Brehmer.

Rattet er forsvundet

Mecalac har redesignet hele styrepanelet på deres nye TV1200. Væk er rattet, mens instrumentpanelet er skrumpet. Det giver bedre plads til at komme ind på sædet. Trinene er også gjort større og mere regulære.

rich-media-2
Rattet er væk, og det skal gøre det nemmere at komme op på maskinen. Pressefoto.

Med ændringerne tror Mecalac på, at der vil være færre faldulykker for maskinførerne. Det mindre instrumentpanel - og det manglende rat - skal gøre udsynet på arbejdet foran bedre i almindelig siddeposition.

Uden rat er der selvfølgelig næste udfordring: styringen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er hele er flyttet over i joysticket på højre side af føreren.

Fransk mod dobbelt tysk

Nyskabningen fra Mecalac er røget gennem nåleøjet hos messearrangørerne. De uddeler også til dette års Bauma innovationspriser inden for forskellige kategorier.

rich-media-4
Bauma præsenterer TV1200 for første gang på Bauma. Pressefoto.

TV1200 er blandt de tre nominerede til design-prisen. Liebherr og Tracto-Technik, begge tyske, er de to andre. Liebherr er udvalgt med et nyt maskinstyringssystem til blandt andet deres gravemaskiner. Intusi hedder det nye system, som også bringer et nyt kontrolpanel med sig.

Tracto-Tecknik producerer blandt andet boremaskiner. De er nomineret for en ny serie maskiner til styret underboring. Maskinerne er blandt andet designet til at fylde mindre, når de er i arbejde.