Abonnementsartikel

Første eksemplar af Volvos 100 ton tunge gravemaskine, EC750E HR, er købt af den en belgiske nedrivningsekspert af højspændingsanlæg.

Det er noget af et dyr, entreprenørvirksomheden Aannemingsbedrijf Princen NV har anskaffet sig.

I slutningen af 2018 præsenterede Volvo deres hidtil største gravemaskine, og nu er den belgiske entreprenør blevet første ejer af en Volvo EC750E HR.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ejeren hedder Wesley Princen. Den belgiske entreprenør voksede op blandt maskiner på forældrenes gård i Gingelom vest for Bruxelles, og kørte i sin første gravemaskine, da han var 16 år. Da han var 18, startede han sin egen entreprenørvirksomhed, Aannemingsbedrijf Princen NV, ved siden af sit ingeniørstudie.

Når du ser den, er den et uhyre.

Ejer Wesley Princen

Aannemingsbedrijf Princen NV

Virksomheden kom først rigtig i gang efter færdiggørelsen af en kabelunderføringsopgave for den belgiske elnetoperatør Elia, som 20 år senere stadig er en trofast kunde.

- Mange transformatorstationer i Belgien blev bygget lige efter 2. verdenskrig, så de trænger til at blive udskiftet. Elia havde brug for nogen til at rive transformatorstationerne ned, og da vi er en af de få virksomheder med licens til at arbejde med højspænding, fik vi det meste af arbejdet, forklarer Wesley Princen, der også er begyndt at arbejde med nedrivning af atomanlæg.

rich-media-2
Wesley Princen kan ikke vente på at få maskinen hjem til Belgien. Pressefoto: Volvo.

Princen vil bruge den seneste tilføjelse til sin maskinpark til at rive et gammelt kraftværk og en fabrik til atombrændstof ned.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Barske opgaver

Princen købte sin første Volvo-gravemaskine med stor rækkevidde, en EC480D HR, for cirka fem år siden. Siden har virksomheden udført mere og mere nedrivning inden for tung industri med et behov for en maskine, der kan nå højere op og bruge tungere værktøjer. Her kommer Volvo EC750E HR ind i billedet. Den kan nå op til 36 meter med et 3,6 tons værktøj eller 26 meter med et fem tons værktøj. Det er den 26 meter lange bom, Wesley Princen skal bruge mest.

Ideen til Volvo EC750E HR kom for to år siden, og den belgiske entreprenør var involveret helt fra starten.

- Vi var allerede i kontakt med fabrikken og David Arnoldsson og Peter Lam (Volvos henholdsvis globale og regionale specialist i nedrivningsløsninger, red.), og vi begyndte at snakke, siger Wesley Princen og fortsætter:

- De var også interesserede i en afløser til EC700C HR og havde brug for feedback fra kunderne for at bygge en bedre maskine.

Entreprenøreren afgav en ordre på EC750E HR uden nogen sinde at have set den færdige maskine.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi kendte ikke resultatet på daværende tidspunkt, men vi var så tilfredse med vores første nedrivningsmaskine med stor rækkevidde fra Volvo, at vi var sikre på, at den ville være god, siger han.

Wesley Princens EC750E HR er nu ankommet til Volvo CE's EU-lager i Holland, og før den leveres, skiftes hydraulikolien til en bioversion, så miljøet ikke tager skade, hvis der skulle ske et udslip.

rich-media-5
Gravemaskinen er ankommet til Holland, hvor der skal foretages lidt ændringer. Pressefoto: Volvo.

Entreprenøreren kan næsten ikke vente på at få kæmpen hjem.

- Jeg er vild med den. Når du ser den, er den et uhyre. Jeg tror, jeg kommer til at arbejde med den hver dag med et smil på læben. Det er en drøm, der går i opfyldelse, siger han.