Abonnementsartikel

I følge Danmarks Statistik var byggeriaktiviteten i sidste kvartal i 2018 ikke nær så hed, som tidligere antaget. Hos Dansk Byggeri skønner man, at markedet er nået til en opbremsning.

I bygge- og anlægsbranchen blev der i det sidste kvartal af 2018 arbejdet 0,9 procent færre timer end i kvartalet før.

Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik, og det skyldes ikke, at folk på byggepladserne af sig selv er begyndt at gå tidligere hjem fra arbejde. Det er på grund af en opbremsning i økonomien, forklarer cheføkonom Dansk Byggeri Bo Sandberg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Arbejdstidsregnskabet er den mest præcise opgørelse af beskæftigelsen, og de nye tal viser en tendens til, at arbejdsmarkedet efter næsten seks års ubrudt fremgang bremsede op mod slutningen af 2018, siger han.

Mangel på arbejdskraft?

Og tegn på opbremsning ses ikke kun i arbejdstidsregnskabet.

Udfordringen med at skaffe medarbejdere er nemlig også aftagende ifølge Bo Sandberg. Men man skal ikke tro, at udfordringerne med at rekruttere i byggeriet pludselig forsvinder som dug for solen på nogle få kvartaler, pointerer han.

- Byggeriets virksomheder vælger indtil videre at holde på de medarbejdere, de har, også selv om der bliver lidt mindre at lave. Derfor så vi i 4. kvartal 2018 en fortsat stigning i beskæftigelsen i byggeriet på 0,5 procent, selv om antallet af præsterede arbejdstimer gik i modsat retning, siger cheføkonomen.

Turbulent 2019

Det samlede "regnskab" for bygge- og anlægsbranchen i 2018 er på trods sidste kvartal en stor succes, forklarer Bo Sandberg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den spæde tendens til opbremsning på arbejdsmarkedet, kan imidlertid ikke ødelægge et samlet meget stærkt resultat for hele 2018. Ud fra Danmarks Statistiks tal har Dansk Byggeri beregnet, at man i 2018 så en vækst i arbejdstiden samlet for branchen på tre procent. Vækst i beskæftigelsen på 3,9 procent og vækst i lønsum på 6,6 procent

- Det ses tydeligt, at 2018 blev endnu et rigtig godt år i bygge og anlæg. Det skal vi nyde og glæde os over, for meget tyder på, at 2019 bliver noget mere turbulent, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri.