Abonnementsartikel

Når man nedknuser beton til genanvendelse i ny beton, står man tilbage med omkring 40 procent finstof.

Den stigende interesse for at genanvende gammel beton i ny beton har givet et nyt problem: Hvad skal man bruge det overskydende finstof fra nedknusningen til?

Sagen er nemlig, at når man bruger den nedknuste beton som bærelag under veje, kan man genanvende 100 procent af betonaffaldet. Men det er ikke tilfældet, når man vil genanvende til ny beton. En anden mulighed for finstoffet kunne være under belægninger, hvilket er set på flere anlægsprojekter. Men det advarer Belægningsgruppen og Danske Anlægsgartnere nu imod, da det blandt andet kan føre til sætningsskader eller skjolder på belægningerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det vækker bekymring i belægningsbranchen. Erfaringen viser, at materialer, der hærder op som cementbaseret finstof vil gøre, kan give flere problemer, hvis de anvendes til fugning og som afretningsmaterialer under belægninger. Tidligere har man set dette problem, når der er brugt eksempelvis trasskalk og stensmel som fugematerialer og afretningslag, siger Kim Falkenberg fra IBF og medlem af Belægningsgruppen i Dansk Byggeri.

Kim Tang fra Danske Anlægsgartnere er enig i kritikken.

- Måske kan finstoffet fra nedknust beton i nogle tilfælde leve op til kravene om kornfordeling, men problemet er den ikke-hærderede cement, som bevirker, at materialet binder sammen, når det får lidt fugt. Så det bør man afholde sig fra. I stedet skal befæstelser opbygges på elastisk underlag og i henhold til de gældende standarder og normer, siger han.

Det er håbet blandt de udførende og producerende i belægningsbranchen, at det ikke bliver kutyme at bruge finstoffet fra nedknust beton til fuger og afretningslag under belægninger.