Abonnementsartikel

Thomas Kingo fra Kingo Karlsen vil bruge weekenden på at finde ud af, om dommen i kartelsagen fra retten i Roskilde skal ankes eller accepteres.

Den har været undervejs i flere år - dommen fra Roskilde Byret, som landede på nedriver Thomas Kingos bord torsdag eftermiddag.

Faktisk siden 2016, hvor selskabet første gang stifter bekendtskab med bagmandspolitiets undersøgelse. Det er tredje dom, der falder i sagen, som involverer seks nedrivere og en god håndfuld såkaldte "lånepriser".

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kingo Karlsen A/S, som Thomas Kingo ejer langt hovedparten af, skal ifølge gårsdagens dom betale fire millioner kroner i bøde samt sagens omkostninger, mens en ledende medarbejder skal betale en bøde på 125.000 kroner eller eventuelt acceptere en forvandlingsdom på 40 dages fængsel.

Jeg kan ikke her 12 timer efter dommen sige noget endeligt om, hvor vi står.

Thomas Kingo

Ejer af Kingo Karlsen A/S

En lille sejr

For Kingo Karlsen A/S er ovennævnte en lille sejr.

I hvert fald set i lyset af anklagemyndighedens krav om en markant hårdere strafudmåling, som lød på en bøde på 7,5 millioner og betinget fængselsstraf til den ledende medarbejder. Selv om Thomas Kingo var administrerende direktør og eneejer af Kingo Karlsen i 2012, har han ikke været direkte involveret i de konkrete sager - og har heller ikke været på anklagebænken. Hvorvidt han ønsker at anke eller acceptere dommen er uklart - i hvert fald indtil næste uge.

- Jeg kan ikke her 12 timer efter dommen sige noget endeligt om, hvor vi står. Jeg vil gerne lige vende det med mine trofaste medarbejdere og mine advokater her i weekenden, lyder det fra den fåmælte nedriver.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tredje sag i rækken

Sagen, som fandt sin (måske midlertidige) afslutning torsdag, er femte i rækken.

Første dom faldt i september, hvor en 76-årig undgik fængsel. Seneste dom faldt i februar. Her modtog CMP Nedrivning ApS en bøde på fem millioner kroner. Hele sagskomplekset tager sin begyndelse i 2012, hvor seks nedrivere benytter såkaldte "lånepriser" i indtil flere sager. Kingo Karlsen A/S blev torsdag dømt for samlet set fire sager af de flere tusinde nedrivninger, de udførte i 2011-2012.

Låneprisen kort

Men hvad er lånepriser. Og hvorfor ligner det til forveksling karteldannelse?

I udgangpunktet går det således: Nedriver A deler sine budoplysninger med nedriver B på B's forespørgsel. Der ligger en "gentlemens agreement", hvor B er høflig og løfter sit bud en anelse, så han taber budrunden. Fordelen ved det er ifølge nedriverne, at hovedentreprenøren på opgaven på den måde tror, at B har afgivet et seriøst bud, mens samme nedriver sparer udgifter til udregning og administration på en opgave, han i realiteten ikke ønsker. A vinder buddet, og alle er glade. I teorien. For som de fleste nok kan tænke sig til, skal der ikke falde mange ord, før man deler opgavemængden i porten.

Ved retsagen i Roskilde blev det dog understreget i domsafsigelsen, at det var rettens vurdering, at der i tilfældet Kingo Karlsen ikke var tale om handlinger med vinding for øje.