Abonnementsartikel

Verdens største messe for entreprenørbranchen er skudt i gang i den hidtil største udgave.

MÜNCHEN: 3.702 udstillere fra 63 forskellige lande tager her til morgen imod de første gæster på dette års Bauma, som er den 32. udgave i München.

Dermed overgår 2019-udgaven uden problemer det tidligere rekord år, 2016. Her var 3.425 udstillere fra 58 lande på plads.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udstillingsarealet er på intet mindre end 614.000 kvadratmeter. Det enorme messecenter med 18 kæmpehaller og et stort udstillingsareal er slet ikke stort nok. Faktisk har arrangørerne, Messe München, lejet omkringliggende arealer, som har krævet 5,5 kilometer ekstra hegn for at dække af.

rich-media-2
18 store haller er fyldt til randen med udstyr, teknik og maskiner.

Målet for antallet af besøgende er 600.000 - godt 16.000 flere end i 2016, som med 583.736 gæster var den mest besøgte udgave til dato.

Det kræver lidt, at få et arrangement af denne størrelse op at stå. Mere end 13.000 lastbiler og over 600 entreprenørmaskiner er i sving for at bygge og sætte op samt pille det hele ned igen efterfølgende.

Stort med stort på

Arrangørerne er også glade for den såkaldte Bauma-silhuet. Den består i år af cirka 40 store kraner. Det har været noget af en opgave at få dem alle op at stå, for man skulle selvfølgelig undgå at de ramte hinanden.

Udendørs bliver der bygget op til alle udstillerne flere måneder, før messen begynder. Hvis alle udendørs stande blev stablet oven på hinanden, ville det blive til en bygning på 418 etager med en højde på over 1500 meter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
Omkring 40 kraner tårner sig op.

Lørdag bliver kaldt "Super Saturday". Her vælter det ind med folk. Man forventer, at 21.500 biler og 1000 busser kommer til Bauma med gæster foruden alle de, der kommer med offentlig transport. Blandt lørdagens busser vil de fire være med folkene fra Maskintekniks tur til Bauma. De godt 200 læsere er på messen fredag og lørdag. Maskinteknik har også et par journalister med på turen, og derudover er vi også på messen de første fire dage.

De store udstillere

Der er ingen tvivl om, at der for mange af udstillerne går sport i at overgå hinanden.

Liebherr har hovedsæde ikke langt fra München. De går selvsagt derfor ind med hele pivtøjet. Det er også deres treetagers "Liebherr-villages", som har taget længst tid at opbygge. Arbejdet gik i gang 30. oktober sidste år.

Liebherr er ligeså den største udstiller med godt 14.400 kvadratmeter. Antallet af personale følger også med. Liebherr har mellem 1500-2000 ansatte med på Bauma. Næstflest står Wirtgen Group for med 800, mens Doka har 650 ansatte på messen.

rich-media-5
Udendørs er masser af maskiner i gang.

Når det kommer til de tungeste maskiner, har Komatsu taget den tungeste gravemaskine med. Det drejer sig om PC 4000 med en vægt på 400 ton. Men selvom det er et ordentlig dyr, japanerne har taget med, må den nøjes med andenpladsen rent vægtmæssigt. Igen skal man forbi Liebherr, som har taget bæltekranen LR 1800 med. Den skulle ifølge arrangørerne have en vægt på 1070 ton. Og have krævet 42 lastbiler at fragte til München.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Måler man på antal enheder, er det igen tyskere på førstepladsen. Wacker Neuson Group har 179 enheder på deres stand. Tyskerne har også et pariserhjul med, som sender gæsterne op i 40 meter over udstillingen.

Hele herligheden løber fra i dag til på søndag, hvor man traditionen tro slutter af med, at lade alle maskiner bippe, hyle eller lignende. Det bliver kaldt "lyden af Bauma".