Abonnementsartikel

Hidromek har præsenteret prototypen på en elektrisk gravemaskine på Bauma. Noget, der også kunne være interessant for danske entreprenører.

Af Mathias Hansen

MÜNCHEN: Den tyrkiske maskinproducent Hidromek havde flere nyheder på deres Bauma-stand. Heriblandt prototypen af gravemaskinen Hicon 7W, som er noget anderledes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den er nemlig fuldt elektrisk og kan lades op fra egen garage - akkurat som man kender det fra en elbil. På tre timers opladning kan maskinen holde til otte timers arbejde. Samtidig mener firmaet, at maskinen bruger hele 97 procent af den energi, der bliver ladet op i maskinens lithium-batteri.

Men ellers er det begrænset, hvor meget information tyrkerne vil ud med. De vil ikke fortælle, hvornår maskinen er klar til salg, og den eneste information om maskinen er et skilt og en LED-skærm, der sidder på maskinen.

Det ændrer dog ikke på, at den er interessant for maskinens danske importør KSM Trading.

- Jo før den kommer i salg, jo bedre. Generelt var der rigtig mange maskiner, der var interessante for os, men jeg tror på, at der ville være en rigtig god efterspørgsel efter en elektrisk maskine, siger Henrik Bergholdt, der er indehaver af KSM Trading.

Miljøbesparende og tæt på lydløs

Heller ikke den danske importør har fået meget at vide endnu, og derfor er der ikke blevet gjort de store tanker om maskinen. Maskinen har på grund af batteriet heller ingen Co2-emission.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den opererer med en vægt på 7700 kilo og en maksimal gravedybde på 3,29 meter samt en graverækkevidde på 6,8 meter.

- Den er nærmest lydløs, og det kommer til at være en stor fordel, for der kommer mere og mere fokus på støj inde i byerne. Jeg er helt sikker på, at der er nogle, der kunne overveje at købe sådan en maskine her på grund af netop det, siger Henrik Bergholdt.

KSM har i forvejen de to gravemaskiner HMK140 og HM220 i stald fra den tyrkiske producent. Udover den elektriske maskine var der også tre andre nyheder fra Hidromek på Bauma. Jordkompraktoren HMK 110 CS, læssemaskinen 635 WL og så gravemaskinen HMK 150W. Sidstnævnte er ifølge Henrik Bergholdt også interessant på det danske marked.