Abonnementsartikel

Ny styring af gradere skal gøre maskinerne lettere at gå til for specielt unge.

MÜNCHEN: Det er svært at køre grader. Måske endda for svært. Det lyder det i hvert fald til hos Case, som er klar til at droppe styrepinde i fremtiden på graderne og sætte funktionerne over i joysticks.

- At køre grader er på mange måder et håndværk. Det er en disciplin, som tager mange år at lære, siger direktør Palle Kjærsgaard fra S.D. Kjærsgaard, som importerer og sælger Case i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Førere til fremtiden

At køre grader er på mange måder et håndværk. Det er en disciplin, som tager mange år at lære.

Ejer og direktør Palle Kjærsgaard

S.D. Kjærsgaard

Cases Marnix Korpershoek, der blandt andet er specialist i maskinstyring, er enig i, at gradere indtil nu har krævet særlige evner at håndtere.

- Det tager måske noget, der ligner 20 år at lære at styre gradere helt rigtigt, siger han og fortsætter:

- Med joystick bliver styringen nærmere det, som unge i dag kender fra computerverdenen. Vi har brug for unge i maskinerne, så vi har førere til fremtiden.

Flere hjælpesystemer blandt andet fra Leica skal også gøre graderopgaverne lettere at udføre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kit fra underleverandør

Det skal altså være muligt snart at få mindre erfarne graderfører til at udføre opgaverne, som havde de aldrig lavet andet. Det er samme opskrift, som man ser på gravemaskinerne med automatisk tiltfunktioner.

Case er dog ikke klar med konceptet endnu. Vil man have en grader med styringen i joysticket, kan det dog lade sig gøre allerede nu. En underleverandør kan nemlig levere et kit til opgraderingen, som er fabriksgodkendt af Case.