Abonnementsartikel

En nedgang i anlægsopgaver betyder, at byggeriet samlet set går tilbage i 2019 i forhold til året før.

Efter fem år med pilen opad er der nu for alvor tegn på opbremsning i den professionelle del af byggeriet. Det viser en ny prognose fra Byggefakta.

Ifølge prognosen forventes det, at der bliver igangsat byggeprojekter for 92,8 milliarder kroner i 2019. Det svarer til en nedgang på knap 8 milliarder kroner i forhold til det rekordhøje niveau i 2018.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Byggeriet holder på trods af nedgangen dog fortsat et højt niveau i 2019 sammenlignet med tidligere år.

Ifølge prognosen forventes det, at der igangsættes anlægsprojekter for knap 9 milliarder kroner i 2019, hvilket er en tilbagegang på 13,4 milliarder kroner i forhold til niveauet i 2018.

Adm. direktør Thomas Bejer-Andersen

Byggefakta A/S

Rapporten "Trends for byggebranchen Q1 2019" er en gratis rapport, som er udgivet af Byggefakta A/S. Rapporten indeholder prognoser for det professionelle byggeri i 2019, efter 1. kvartal er realiseret.

Færre anlægsprojekter

Ifølge administrerende direktør Thomas Bejer-Andersen, Byggefakta A/S er den helt overordnede årsag til nedgangen et dyk for hovedgruppen "Anlæg".

- Ifølge prognosen forventes det, at der igangsættes anlægsprojekter for knap 9 milliarder kroner i 2019, hvilket er en tilbagegang på 13,4 milliarder kroner i forhold til niveauet i 2018, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvor hovedgruppen Anlæg sidste år ramte et rekordhøjt niveau takket være flere mega-projekter, ser 2019 omvendt ud til at ramme et rekordlavt niveau. Ved rapportens udarbejdelse blev det udmeldt, at det indledende arbejde til Femern Bælt kan blive igangsat i år, men omfanget er endnu ikke afklaret, og derfor heller ikke medtaget i rapporten.

Mere nybyg og renovering

Der er dog mere nybyggeri og flere renoveringer på vej i forhold til sidste år. - Ser vi alene på nybyggeri og renovering, er der fortsat fremgang at spore i 2019 - med 5,5 milliarder kr. mere end i 2018. Det er især regionerne, som er klar med hospitalsbyggerier for milliarder. Første spadestik er dog endnu ikke taget til nogle af dem, og derfor er der fortsat risiko for, at de komplekse projekter bliver yderligere forsinket. Derudover er der også fortsat gang i boligbyggeriet på trods af forlydender om en sværere markedssituation, siger Thomas Bejer-Andersen.

De private bygherrer står for langt hovedparten af projektmarkedet, men efter en ekstraordinær høj andel af projekterne i 2018, forventes markedsandelen i 2019 at blive noget lavere. Niveauet er dog stadig højere end vi har set tidligere år.

Generelt går udviklingen for bygherrerne i modsat retning end i 2018. Kommunerne går tilbage, mens både de almene boligselskaber og staten forventes at gå frem. Regionerne ser efter nogle stille år ud til at ramme et niveau, der ikke er set højere siden 2015.