Abonnementsartikel

De danske kommuner har planlagt og budgetteret med byggeprojekter for 73 milliarder kroner fordelt på 5.914 projekter frem mod udgangen af 2022. Det er især veje, cykelstier, skoler og daginstitutioner der bygges, men også klimasikringsprojekter fylder mere og mere blandt projekterne.

Der er stor byggeaktivitet ude i landets kommuner. Det viser rapporten "Kommunernes Investeringer 2019-2022", som Byggefakta netop har offetliggjort. Rapporten, der er lavet på baggrund af interviews med kommunernes forvaltninger med udgangspunkt i investeringsoversigterne fra Budget 2019, giver overblik over samtlige 98 kommuners væsentligste bygge- og anlægsinvesteringer de kommende fire år.

rich-media-1
Der er store udsving i kommunernes investeringer for det kommende år og de følgende tre, viser en analyse fra Byggefakta. Illustration: Byggefakta.

Men trods planlagte projekter for 73 milliarder er der faktisk tale om en lille tilbagegang på 500 millioner kroner sammenlignet med sidste års opgørelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvor byggeaktiviteten hos kommunerne var ekstraordinær høj i 2018 (med planlagte projekter for 22,2 milliarder kroner), oplever vi et kraftigt dyk i aktiviteten i 2019. Kommunerne har flere større projekter i pipelinen, og der tegner sig en kraftig stigning i 2020. Det er dog forbundet med nogen usikkerhed, da en del af projekterne, som forventes igangsat i 2020, først får den endelige finansiering i forbindelse med budgetforhandlingerne til efteråret, fortæller administrerende direktør Byggefakta Thomas Bejer-Andersen.

Midt- og Nordjylland går frem

Det er især kommunerne i Region Nordjylland, der går frem og øger byggeaktiviteten de kommende år. Regionens kommuner har planlagt projekter for 5,7 milliarder kroner, hvilket er en fremgang på 16 procent sammenlignet med sidste års opgørelse. Kommunerne i Nordjylland ligger på trods af fremgangen fortsat generelt lavere end kommunerne i de øvrige regioner.

Kommunerne i Region Midtjylland har også flere projekter i pipelinen med planlagte byggerier for 17,6 milliarder kroner, hvilket ligeledes er en fremgang. Kommunerne i de øvrige regioner ligger på et stabilt investeringsniveau, dog med en mindre tilbagegang i projekternes samlede beløb sammenlignet med sidste år.

rich-media-3
Igen i år bliver der investeret flittigt i kommunerne. Dog en anelse mindre end i 2018. Illustration: Byggefakta.

- På trods af at kommunerne i Region Hovedstaden investerer mindre end sidste år, ser vi fortsat en klar tendens, der viser at kommunerne i gennemsnit investerer væsentligt mere end landets øvrige regioner. I regionen bliver der igangsat 1.773 byggeprojekter, der tilsammen udgør 28,3 milliarder kroner, hvilket i gennemsnit svarer til projekter for 15.409 kroner pr. indbygger i regionen. Det er godt og vel 22 procent mere end landsgennemsnittet, tilføjer Thomas Bejer-Andersen.

Anlægsarbejde, skoler og daginstitutioner fylder mest

Det er især anlægsarbejde og projekter indenfor børne- og ungeområdet, der fylder blandt de kommunale projekter. Der er planlagt anlægsprojekter for 26,1 milliarder kroner de kommende fire år, hvilket er en tilbagegang på knap 4 procent sammenlignet med sidste år. Anlægsprojekterne udgør hele 36 procent af alle byggeprojekter frem til udgangen af 2022.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-5
Anlægsarbejder samt skole, uddannelse og forskning lægger beslag på knap to tredjedele af investeringerne. Illustration: Byggefakta.

- Ud over kommunernes investeringer i vedligeholdelse af veje og cykelstier udgør klimasikring en væsentlig del af investeringerne på anlægsområdet i flere af landets kommuner. Derudover investerer kommunerne 21 milliarder kroner i børne- og ungeområdet, som dermed udgør 29 rocent af de planlagte kommunale projekter. Det er især opførelse og renovering af skoler og daginstitutioner, der vejer tungt indenfor dette område, uddyber direktøren fra Byggefakta og tilføjer:

- Der er stor forskel på, hvordan kommunerne bruger pengene. I kommunerne i Region Syddanmark udgør anlægsprojekter langt den største del af de planlagte projekter. Investeringerne er helt anderledes i Region Hovedstadens kommuner, hvor det er projekter inden for børne- og ungeområdet, der udgør den største del af projekterne.