Abonnementsartikel

71 kommuner holder åbent i ti timer. Også antallet af kommuner med døgnåbne pladser er steget markant.

Det er efterhånden sjældent, at håndværkeren kommer til en lukket port, når byggeaffalet skal afleveres. Faktisk er det gennem de senere år blevet markant nemmere at komme af med affaldet, fordi de kommunale genbrugspladser holder længere åbent.

71 kommuner har genbrugspladser, som holder åbent i de ti timer dagligt i tidsrummet mellem kl. 7 og 17. Yderligere 15 kommuner holder åbent imellem ni og ti timer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

37 kommuner har i år døgnåbne genbrugspladser mod 16 for blot to år siden, og antallet af døgnåbne genbrugspladser er steget fra 49 til 95, viser opgørelse fra Dansk Byggeri.

Det er vigtigt, at kommunerne lever op til kravene om kontrol på pladserne og til stadighed arbejder mere ensartet, hvis vi skal udnytte de muligheder, der er for at genanvende byggeaffaldet på en forsvarlig og miljørigtig måde.

Maria Rask Hetoft Poulsen

Dansk Byggeri

- Det er vigtigt for de mange mindre håndværksvirksomheder, at de nemt kan komme af med affaldet, så de ikke skal køre unødig langt eller på tidspunkter, der passer dårligt ind i arbejdsdagen, siger erhvervspolitisk konsulent i Dansk Byggeri, Maria Rask Hetoft Poulsen.

Fyn halter efter

I Hovedstadsområdet, på Lolland-Falster og på Bornholm har alle kommuner genbrugspladser med en åbningstid på ti timer i den erhvervsvenlige åbningstid mellem klokken 7 og 17. Det samme gælder for Nordsjælland, bortset fra én kommune.

I den modsatte ende ligger Fyn, hvor fire ud af ti kommuner kun har åben i syv eller færre timer. I Sydjylland har fire kommuner en kortere åbningstid end ti timer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vigtig med sortering

- De meget varierende åbningstider, og den forskellige håndtering i øvrigt illustrerer gevinsterne ved et samarbejde. Det ser vi for eksempel i Business Region Aarhus, som dækker 12 kommuner, og hvor alle genbrugspladser i regionen har samme åbningstid, siger hun.

Dansk Byggeri peger på, at genbrugspladserne ikke udelukkende skal kunne modtage byggeaffaldet. Det handler også om, at man kan sikre en sortering, som gør det muligt at genanvende mere af affaldet.

- Det er vigtigt, at kommunerne lever op til kravene om kontrol på pladserne og til stadighed arbejder mere ensartet, hvis vi skal udnytte de muligheder, der er for at genanvende byggeaffaldet på en forsvarlig og miljørigtig måde. Derfor skal kommunerne opfylde deres pligt til at sikre sortering og håndtering, siger Maria Rask Hetoft Poulsen.