Abonnementsartikel

Inden for få år er hovedparten af de sjællandske grusgrave tømte. Sandmaster vil derfor have kommuner og entreprenører i gang med at rense sand og grus til genanvendelse.

Sand bruges overalt. Til sandkasser, som faldunderlag på legepladser, til sportsbaner og mange andre steder.

Men det behøver ikke alt sammen være nyt. Løst sand kan nemlig renses - med en ny metode, som virksomheden Sandmaster har hentet til Danmark. Rensningen foregår med en patenteret maskine, der slynger det forurenede sand op mod en rist og foretager en biomekanisk rensning, som fjerner skidt og møg. Og når sandet er renset, så er det så godt som nyt og samtidig langt sundere at opholde sig i, fortæller Sandmasters direktør Vagn Hansen:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I modsætning af, hvad mange tror, er det faktisk kun det øverste lag på 5-10 centimeter, der er sundt sand, mens resten nede i sandkassen hurtigt fyldes med bakterier. Affaldet trænger nemlig ned i sandet, hvor det omsættes, komposteres og derved opstår der usunde bakterier nede i underlaget. Så sandrensning betaler sig på flere måder, siger Vagn Hansen.

Mangel på Sjælland

Problemet med sand- og grusmangel er størst på Sjælland, hvor man er ved at tømme de sidste grusgrave.

Samtidig er der fuld gang i byggebranchen - særligt i København, hvor forbruget af sten, grus og sand er enormt. Så der er rift om råstofferne og grund til bekymring i takt med, at de sjællandske grusgrave løber tør, og at det samtidig kniber med at finde nye gode områder.

Derfor har flere parter efterlyst en national handlingsplan, men i mellemtiden kan både private og offentlige aktører hjælpe ved at skrue ned for forbruget af sand.

Kommunerne går forrest

Flere kommuner har allerede valgt den nye miljørigtige metode. Blandt Gentofte og Bornholm, hvor sandet på legepladserne nu ikke længere kasseres:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er meget billigere at rense sandet i stedet for at udskifte det. Samtidig giver det os nogle mere lækre legepladser og en bedre oplevelse for brugerne. Så vi er meget tilfredse, siger Steen Pedersen, som er driftschef hos Bornholms Regionskommune.

Et typisk anlæg med sand kan renses på omkring fire timer. Det er nu er op til den nye regering at sætte gang i en handlingsplan og på længere sigt finde en løsning for de stadigt færre råstoffer i den sjællandske muld.