Abonnementsartikel

Ny Liebherr 586 XPower har kørt sig ind som en favorit hos Roskilde Sten & Grus sammen med ny Liebherr 956 gravemaskine.

Der rumsterer fire mærker i baghovedet på direktør Anders Jensen hos Roskilde Sten & Grus, når talen og tanken falder på store entreprenørmaskiner. Derfor var der fin logik i, at den store grusgravvirksomhed simpelthen købte en maskine af hvert af de fire mærker, da der senest skulle skiftes ud i beholdningen af velvoksne gummihjulslæssere.

- Ikke mindst brændstofomkostningerne er vigtige for en virksomhed som Roskilde Sten & Grus. Nu har vi de fire nyeste gummigeder i fire forskellige mærker og kan bedre sammenligne. Mange kolleger har i mange år fortalt, at Liebherr-maskiner er økonomiske at køre med. Nu har maskinfører Ole Ersgaard så fået en helt ny Liebherr 586 XPower, og han har også kørt gummigederne af de tre andre mærker. Derfor er det nemt at konstatere, at Liebherr har kørt sig ind som favorit til næste gang, der skal skiftes, siger Anders Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Skovlen fuld til flytning af en solid portion materialer i grusgraven ved Øde Hastrup sydøst for Roskilde.

En række parametre spiller med, når der købes nyt maskineri til en af Danmarks største grusgrave.

- Vi tager hensyn til vores naboer og er meget opmærksomme på, at maskinerne ikke skal larme. Et lavt støjniveau er også til fordel for maskinføreren, og vi har konstateret, at Liebherr-gummigeden faktisk er mere støjsvag end de andre mærker. Både i power og komfort vinder Liebherr-læsseren i forhold til de andre, og når det kommer til brændstofforbruget, bruger den fire til fem liter mindre i timen end konkurrenternes gummigeder, fortæller Anders Jensen.

Det var den danske Liebherr-importør og -forhandler, Johs. Møllers Maskiner, der leverede den nye gummihjulslæsser fra den sjællandske afdeling i Rønnede. Herfra kom også den nye 56 tons Liebherr R 956 Litronic gravemaskine, som Roskilde Sten & Grus har ladet erstattet en ældre 45 tons maskine. Selv om den nye graver altså vejer godt en halv snes tons mere end den gamle, bruger den væsentligt mindre brændstof.

rich-media-3
Man skal vænne sig til alt nyt. For maskinfører Ole Ersgaard tog det en halv snes minutter at skifte fra irritation til "vildt positiv", som han selv udtrykker det.

Kortere intervaller

Roskilde Sten & Grus har tidligere kørt med intervaller på omkring otte år og 12.000 driftstimer, før de store maskiner blev skiftet ud med nye. Den stadige teknologiske udvikling har fået ledelsesgruppen til at overveje udskiftning allerede efter seks år og omkring 10.000 timer.

- Fremover bliver det naturligvis endnu bedre. Der er en stadig positiv udvikling med nye og bedre dieselmotorer. Fremtiden vil bringe flere hybridløsninger og elektriske maskiner, men også automatiseringen af arbejdsprocesserne med maskinerne får stor betydning. Vores driftsomkostninger, CO2-udledning og støjniveauet vil være voldsomt bedre blot om 10 år, forudser Anders Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-5
Den nye Liebherr 586 XPower har gjort sig heldigt bemærket i grusgraven.

Også Liebherr-gravere

Totalt har Roskilde Sten & Grus 11 store gummihjulslæssere og tre mindre. Mens den nye 586 XPower er den første Liebherr, der er indkøbt i en årrække, har firmaet løbende haft Liebherr-gravemaskiner i sving.

- Vi har også tidligere haft endnu større Liebherr-gravemaskiner, som vi var meget tilfredse med. Gensalgsværdien på maskiner i størrelse som den nye R956 er imidlertid bedre, end på en meget større maskine, som der ikke er samme marked for, fortæller Anders Jensen.

rich-media-6
Johs. Møllers Maskiner i Rønnede havde også en ny 956 gravemaskine med til grusgravvirksomheden ved Roskilde.

Gravemaskinerne i Øde Hastrup Grusgrav i Roskildes sydøstlige udkant anvendes typisk til at fjerne overjord med.

En af de helt store styrker hos Roskilde Sten & Grus er, at virksomheden ikke satser på et enkelt hovedprodukt, men derimod på op imod et halvt hundrede forskellige produkter.