Abonnementsartikel

Om få måneder bliver det muligt for betonvirksomheder at dokumentere betonmaterialers miljøaftryk. Det gælder uanset, om det er fabriksbeton, betonelementer, rør, brønde, belægningssten, fliser eller blokke.

Et nyt softwareværktøj til registrering af betonprodukters miljøaftryk har set dagens lys.

Bag udviklingen står Dansk Beton, som er en del af Dansk Byggeri. Hensigten er, at medlemsvirksomhederne skal kunne udarbejde miljøvaredeklarationer, som rådgivere, entreprenører og bygherrer kan anvende til vurdering af bæredygtige løsninger i byggeriet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med værktøjet i hånden kan betonbranchen dokumentere en lang række miljøaftryk, herunder CO2-aftrykket i hele betonproduktets livscyklus. Udvikling af værktøjet spiller fint ind i "Bæredygtig Beton-initiativet", hvor vi arbejder hen imod at reducere CO2-aftrykket til det halve i 2030. For at dokumentere effekten af vores arbejde, har vi brug for at kunne måle og dokumentere resultaterne. Det er præcis, hvad værktøjet vil kunne, siger branchedirektør Dorthe Mathiesen, Dansk Beton.

Indspark til national strategi

Værktøjet er også et vigtigt indspark til regeringens fokus på en national strategi for bæredygtigt byggeri.

- Der er brug for bedre data og bedre beregningsmetoder for, at vi kan stille krav til bæredygtigt byggeri. Her kommer vi fra betonbranchens side til at levere et meget stærkt datagrundlag, siger Dorthe Mathiesen.

Ulf Gilberg, nordisk direktør i den tyske IT-virksomhed Thinkstep, som skal stå for udviklingen, roser Dansk Beton for at være ambitiøse:

- Vi er meget glade for denne opgave, der skubber grænserne for, hvad betonindustrien i andre markeder efterspørger. Dansk Beton er ambitiøse og har sat barren højt for digitalisering og gennemsigtighed i miljøvaredeklarationer. Mængden af data, som skal indgå i beregningerne, er stor, siger Ulf Gilberg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Betonbranchen er frontløbere

Betonbranchen bliver frontløbere i bygge- og anlægsbranchen med en software, der er kontrolleret af en tredjepart - nemlig den uafhængige organisation EPD Danmark.

- Det er det første eksempel på, at EPD Danmark tredjepartsverificerer et værktøj, og det er positivt, at betonbranchen bidrager til at levere produktspecifikke og validerede miljødata fremover, siger Henrik Fred Larsen, der står i spidsen for EPD Danmark.

Når softwaren er udviklet i begyndelsen af 2020, vil Dansk Beton stille 13 "gennemsnitlige" miljøvaredeklarationer (EPD'er) for forskellige betonprodukter til rådighed for rådgivere og arkitekter. Disse branche-EPD'er kan hjælpe dem til at træffe deres materialevalg, når de laver deres tidlige beregninger af miljøbelastningen i produktets levetid (LCA).

Dansk Beton regner med, at softwaren er klar til brug i beton- og byggebranchen efter første kvartal 2020.