Abonnementsartikel

Gamle bygninger gemmer på store mængder genanvendelige materialer. Optimering af nedrivningsprocessen sikrer brugbarheden.

Hos Teknologisk Institut har man netop stablet et nyt projekt på benene, som skal sikre, at der også fremadrettet er ressourcer nok til byggeriet i Danmark.

Det er i hvert fald omdrejningspunktet for projektet "Bygninger som ressourcebank", som instituttet gennemfører med støtte fra Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte. Her er genanvendelse nøgleordet, som seniorkonsulent på Teknologisk Institut, Katrine Hauge Smith, forklarer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Danmarks eksisterende bygningsmasse skal betragtes som en ressourcebank med værdifulde materialer. Når vi river bygningsdele ned, bliver nedrivningsprocessen et produktionssted for en stor mængde genanvendelige materialer. Hvis vi skal have kvalitet i genanvendte materialer, skal vi også have kvalitet i nedrivninger, siger hun.

Fokus på dokumentation

"Bygninger som ressourcebank" fokuserer primært på nedrivnings- og renoveringsfasen i byggeriet, hvor bygningsmaterialer tages ned.

Det er her, der er størst mulighed for at påvirke og dokumentere kvaliteten i materialerne. Ved hjælp af teknologiudvikling, dokumentation og uddannelse kan nogle af de centrale barrierer på området fjernes.

- Vi vil undersøge potentialet for teknologiudvikling i forbindelse med nedrivninger. Kan vi optimere kortlægning af bygninger, miljøsanering, sortering eller selve nedtagningen? Der er fortsat et stykke vej, inden vi ser en robot nedtage hele bygninger og bagefter sortere og genanvende materialerne, men vi skal have taget hul på udviklingen, fortæller Katrine Hauge Smith, som er i gang med at udvikle et uddannelsesforløb til "ressourcekortlægger". En person, som evner at finde de brugbare materialer ved en nedrivning og skille dem ud fra resten.

- Vi kører et testforløb i efteråret 2019, hvor branchen kan få lov til at prøve og påvirke forløbet, siger Katrine Hauge Smith.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Er man interesseret i at deltage i et uddannelsesforløb for ressourcekortlæggere, er testforløbet planlagt til 11. og 12. november.