Abonnementsartikel

Torsdag aften besluttede Københavns Borgerrepræsentation efter forslag fra Enhedslisten, at de kommunale byggerier fremover skal screenes for at klarlægge mulighederne for genanvendelse af byggematerialer.

Klimaet betaler for høj en pris, når alt fra vuggestuer til plejehjem skyder op i hovedstaden.

Det mener man i Enhedslisten, som derfor har taget initiativ til mere genanvendelse i byggeriet i landets største kommune. Ifølge teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) har København nemlig et særligt ansvar for at trække byggesektoren i en grønnere retning, end det er tilfældet i dag:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De seneste to år har vi sat anlægsprojekter i gang for knapt 6,9 milliarder kroner, og det har konsekvenser for klimaet. Derfor skal vi begynde at stille krav om langt højere genanvendelse af byggematerialer, end det er tilfældet i dag. Derfor er jeg glad for, at fremtidens kommunale byggerier nu skal screenes for at klarlægge mulighederne for genanvendelse af byggematerialer, siger Ninna Hedeager Olsen.

Opbakning fra borger-rep

Den nye tilgang til genanvendelse af byggematerialer i kommunale byggeprojekter er en realitet, efter Borgerrepræsentationen i aftes endeligt behandlede Enhedslistens forslag om genanvendelse og genbrug af byggematerialer og cirkulær økonomi. Der var flertal for, at der i dette og næste år udvælges et antal relevante byggeprojekter, hvor genanvendelse og genbrug af byggematerialer indarbejdes som kriterium i udbudsmaterialet. Dermed kan både byggesektoren og kommunen gøre sig erfaringer, som kan skabe grundlag for en grønnere fremtid for byggeriet, og det glæder teknik- og miljøborgmesteren:

- Byggesektoren beder os i dag om at stille krav om genanvendelse, så vi sammen kan få udviklet den cirkulære økonomi, som skal være grundlaget for fremtidens kommunale investeringer. Nogen er nødt til at gå forrest, og hvis når vi bryster os af at være en klimavenlig kommune, så skal vi også være klar til at tage det første skridt. Enhedslisten ønsker at skabe mærkbare forandringer, og her er genanvendelse af byggematerialer et skridt i den rigtige retning, siger Ninna Hedeager Olsen.

Borgmesteren hæfter sig ved, at 30 procent af de bygherrer, der stiller krav om genanvendelse af byggematerialer, ifølge analysen fra Teknologisk Institut ikke har haft meromkostninger. I 2019 er der budgetteret med byggeri for over 3,2 milliarder.