Abonnementsartikel

En af verdens største producenter af entreprenørmaskiner startede med et patent på en mobil tårnkran.

Der er løbet meget vand i åen og ikke mindst i den tyske flod Iller, siden 34-årige Hans Liebherr modtog et vigtigt og skelsættende dokument: Patentgodkendelsen af den mobile tårnkran, han havde konstrueret. Netop nu er det 70 år siden, patentcertifikatet blev udstedt. Det blev fundamentet til det, der siden har udviklet sig til en af verdens største og førende producenter af entreprenørmaskiner.

Det var knappe og barske tider efter verdenskrigen, og i slutningen af 1940'erne handlede meget om genopbygning. Tekniske hjælpemidler glimrede mest ved deres fravær. I krigsårene havde mange virksomheder fokuseret på produktion af krigsmateriel, og det medvirkede naturligvis til at øge manglen på maskiner og grej til byggeriet. Ikke mindst manglede der maskineri, der kunne løfte og løfte tungt. De eksisterende kraner var store, tunge og bøvlede og dermed vanskelige at håndtere og flytte. Derfor blev det meste gjort manuelt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det begyndte med TK 10

Hans Liebherr fik den logiske tanke, at der burde laves en mobil byggekran. Han gik i gang med at lave skitser. De blev forkastet, ændret og justeret. Og til sidst havde han tegningerne færdige til det, der blev til TK 10. En kran, der var hurtig at sætte op og let at transportere.

rich-media-2
Patent nummer 809 094. Det er 70 år siden, Hans Liebherr fik papirerne på plads og kunne gå i gang med at bygge kraner. Foto: Liebherr.

Dermed blev 1949 startåret for Liebherr-koncernen, der fik havde hjemsted i den sydtyske by Kirchdorff an der Iller, hvor Liebherr i dag blandt andet bygger gravemaskiner. Selv om det er dem og gummihjulslæsserne, der gør Liebherr kendt blandt entreprenører og anlægsfolk, består koncernen af andet og langt mere i dag. Hans Liebherr døde 78 år gammel i 1993, men hans livsværk er fortsat familieejet og består nu af 11 forskellige produktdivisioner. Blandt dem er kranerne fortsat en vigtig del.

Fart på i Kirchdorff

Kranen TK 10 var ganske revolutionerende i 1949. Den havde en maksimal kapacitet på 2000 kg og kunne rigges til i løbet af blot et par timer eller tre. I modsætning til andre kraner, som det kunne tage flere dage at gøre klar.

Den gav mildt sagt den unge Hans Liebherr vind i sejlene. Allerede ved udgangen af 1950 havde fabrikken i Kirchdorff 110 mand på lønningslisten, og de producerede 160 tårnkraner i løbet af et år. Det genererede en omsætning på svimlende 2,2 millioner D-Mark. Omregnet til dagens valuta og værdi er det omkring 165 millioner kroner.

I fjor omsatte Liebherr-koncernen for 10,55 milliarder Euro - i omegnen af 79 milliarder kroner. Ved årsskiftet havde Liebherr 46.169 medarbejdere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Danmark er det Johs. Møllers Maskiner A/S, der repræsenterer Liebherr og i øvrigt har været maskingigantens danske forbindelse i ikke færre end 54 af de 70 år. Johs. Møllers Maskiner A/S er en del af JMM-Group med hovedafdeling i Horsens og sjællandsk afdeling i Rønnede.

Den danske importør og forhandler har et stort udvalg af maskiner fra det store Liebherr-sortiment på programmet. Fra gravemaskiner på såvel bånd som hjul, læssemaskiner, larvebåndslæssere, dozere, industri- og materialehåndteringsmaskiner til rammemaskiner ? og naturligvis kraner.