Abonnementsartikel

Wienerberger A/S har fået tilladelse til at fjerne 300.000 kubikmeter ler til brug i teglindustrien.

Region Hovedstaden bekræftede fornylig, at Wienerberger A/S har lov til at grave 300.000 kubikmeter ler ud af en lergrav i Valby. Det svarer til adskillige tusinde vognlæs.

Heldigvis for borgerne i den københavnske bydel er der tale om et område i Nordsjælland rigt på lige netop den type ler, som teglværkerne efterspørger. Tilladelsen gælder i ti år til 30.000 kubikmeter årligt - altså sammenlagt 300.000 kubikmeter. Det gælder for et indvindingsareal på cirka 14,5 hektar. Der ligger i tilladelsen også en hjemmel til at tilføre området 283.000 kubikmeter ikke forurænet jord. Det skyldes, at man for at tilladelsen er kommet i hus forudsætter en genopretning af området. Efter lerindvindingen skal terrænoverfladen nemlig retableres, svarende til koter for terræn forud for lerindvindingen, mens der også skal etableres vådområder i tilknytning til graven.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Region Hovedstaden forbeholder sig dog retten til at tilbagetrække dispensationen uden nogen form for kompensation til berørte parter. Tilbagetrækning kan ske uden varsel, hvis regionen finder, at tilførslen af jord til Valby Lergrav indebærer akut risiko for mennesker eller miljø.

Klagefristen over tilladelsen udløber 25. oktober, fire uger efter at afgørelserne er offentliggjort.