Abonnementsartikel

Arbejdet med at skubbe Rubjerg Knude Fyr 70 meter længere ind i landet gik som smurt.

Cirka 4,5 timer efter det første skub, kunne murermester Kjeld Pedersen række armen i vejret. Gennem flere uger har han arbejdet på at gøre det 120 år gamle Rubjerg Knude Fyr klar til at blive flyttet væk fra skrænten, som havet æder af hvert år.

Murermesteren holdt dog ikke fri under flytningen. Han var det meste af dagen beskæftiget med at fjerne det sand, som fyret fik skubbet foran sig i den ene side.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Murermester Kjeld Pedersen har haft ansvaret for at gøre fyret klar til flytning. Han modtog flere store bifald, da fyret var på plads.

- Fundamentet er ikke helt jævnt i bunden, så der skal løbende fjernes sand i den ene side, sagde projektleder Thomas Lomholt fra Hjørring Kommune.

Godt timet blæsevejr

BMS Krangården har stået for selve flytningen af fyret. Det var også en glad projektleder fra løftespecialisterne, som Maskinteknik snakkede med efter flytningen.

- Det har været en kanondejlig dag. Vejret har været med os. Det er først begyndt at blæse nu, hvor vi er ved at være færdige, siger John Christensen, mens sandet fyger om ham og de mange tusinde folk, som har været forbi på dagen.

rich-media-3
John Christensen fra BMS og resten af folkene på projektet har nok ikke prøvet mange opgaver med samme mediebevågenhed.

Selvom fyret er flyttet hen til sin nye placering, er arbejdet ikke helt slut.

Fyret er sat ned igen, så bunden af fundamentet kan sætte aftryk i sandet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Så løfter vi den igen, og betonkanonerne pumper beton ind under. Derefter sænker vi den igen ned i betonen, og der holder vi fyret, så den står vandret i alle retninger til betonen er stivnet, siger John Christensen.

Arbejdet er gået noget hurtigere end den første udmelding, som sagde omkring 10 timer.

- Det er lidt med vilje. Jeg vil ikke være bagefter på tiden. Jeg vil hellere være lidt foran, siger John Christensen.

rich-media-5
Fyret er nu sikret mod havet en del år frem i tiden. Man forventer, at det skal flyttes igen om 20-40 år.