Abonnementsartikel

Rubjerg Knude Fyr er reddet fra havet, og flytningen lykkedes uden problemer.

Alt klappede, som det skulle. Murermester Kjeld Pedersen, BMS Holstebroafdeling Krangården og Hjørring Kommune kan se tilbage på et projekt, som lykkedes med bravur.

Rubjerg Knude Fyr blev oprindeligt opført cirka 200 meter inde i landet i 1899. Men 120 år senere var det gamle fyr i fare for at styrte i havet. Sidste chance for at flytte fyret i et stykke var i år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-3
John Christensen var BMS' projektleder på opgaven.

Fyret blev løftet seks centimeter over jorden. Rulleskøjter blev sat ind under, og fire stempler med gribebeslag skubbede så fyret af sted med 40 centimeter ad gangen. Men fyret var lidt lettere, end man havde regnet med. Inklusiv de store jernbjælker på i alt 70 ton, var den samlede vægt kun 830 ton. Det var små 200 ton mindre end vurderingen.

rich-media-4
Murermester Kjeld Pedersen var i gang det meste af dagen for at sikre, at fyrets skæve fundament ikke fik skubbet for meget sand foran fyret.

Derfor brugte man kun to af stemplerne til at skubbe med, og det fik reduceret flyttearbejdet til 4,5 timer. Der var meldt ud på forhånd, at selve flytningen ville tage omkring 10 timer.