Abonnementsartikel

Entreprenørfirmaet Nordkysten har fået en opgave i København, som ikke må larme. Derfor tester de nu batteribaserede anlægsmaskiner i Indre By.

Da Entreprenørfirmaet Nordkysten for nylig tog hul på et nyt og banebrydende anlægsprojekt i København, foregik det med helt nye maskintyper - batteridrevne entreprenørmaskiner.

Ud over at de reducerer CO2-udledningen, støjer de langt mindre sammenlignet med konventionelle, dieseldrevne maskiner. Og det er netop baggrunden for, at Radius Elnet og Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune sammen med Nordkysten A/S kører de elektriske maskiner i stilling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Projektet blev startet op i denne uge på Østergade og strækker sig over tre uger. Det er elnettet, som skal forstærkes og udbygges. Fra Magasin går arbejdet videre til Bremerholm, Nikolaj Plads og Kristen Bernikows Gade.

Entreprenørfirmaet skal arbejde med de næsten lydløse batterimaskiner i tidsrummet fra klokken 23 om aftenen og frem til klokken 7 om morgenen. I de næste fire timer frem til klokken 11 om formiddagen må der anvendes dieseldrevne maskiner. Herefter skal samtlige maskiner holde stille de næste 12 timer for blandt andet ikke at genere beboere, fodgængere, forretningsdrivende og butikkernes kunder.

rich-media-2
Arbejdet fra 23 til 7 skal ske med eldrevne maskiner. Pressefoto.

- Det besværliggør og sinker naturligvis vores arbejde, at vi ikke kan arbejde i et ubegrænset antal timer pr. døgn, men sådan er vilkårene. Trafikken er så voldsom i den Indre By med både biler og mennesker, at det er svært for et entreprenørfirma at få plads til at grave om dagen, siger administrerende direktør Frank Schou Kruse fra Nordkysten med hovedkontor i Gilleleje.

Alle maskiner er af mærket Wacker Neuson, hvoraf den tyske producent til lejligheden leverer en prototype - en 1,7 tons minigraver, som kører på el. De øvrige Wacker Neuson-modeller stiller GSV Materieludlejning til rådighed. Det drejer sig om en dumper, en minilæsser samt en pladevibrator og en stamper - alle er batteridrevne.

- Vi slipper jo for at skulle transportere en masse brændstof til den Indre By. I stedet har vi monteret en central ladestation, hvor maskinerne kan tanke strøm, forklarer Frank Schou Kruse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Entreprenørfirmaet tester løbende ny teknologi.

- Tidligere på året har vi haft folk i Tyskland, hvor de har afprøvet forskellige el-maskiner hos Wacker Neuson. Nu ser vi frem til at teste dem på rigtige projekter sammen med vores kunder. Vi er stolte over at være med i sådan et projekt som det her, som ifølge vores oplysninger skulle være det første af sin art i Europa, siger Frank Schou Kruse.

Hos Wacker Neuson Danmark er der stor efterspørgsel på batteridrevne maskiner.

- Der er politisk fokus på CO2-udledning, det mærker vi også hos de store entreprenører. Vores moderselskab arbejder på højtryk for at udbygge sortimentet af batteridrevne maskiner, siger salgschef Jan Jørgensen.

Teknik- og Miljøforvaltningens miljøinspektører vil måle, hvor meget støjgenerne bliver nedbragt, og efterfølgende evaluere projektet.