Abonnementsartikel

Tusindvis af broer i Norge er slidte, og nyt forskningsprojekt skal bane vej for en billigere og hurtigere inspektion af broerne.

Vejvæsnet i Norge har ansvaret for 17.500 broer og færgekajer. Til sammenligning har Vejdirektoratet herhjemme ansvaret for lidt mere end 2200 broer og tunneller.

Mere end 50 procent af de norske broer er nedslidte, siger en rapport fra det norske Vegvesenet, skriver mediet Anleggsmagasinet. Risikoen for et brokollaps er derfor noget, som fylder, men de økonomiske og tidsmæssige udgifter til inspektion af de mange tusinde broer er til at tage og følge på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men nu har Høgskolen i Østfold, der er blandt andet uddanner ingeniører, kastet sig over et projekt, som skal lette arbejdet en hel del.

Droner spækket med teknologi skal flyves rundt om de enkelte broer.

- Vi har udviklet en algoritme med kunstig intelligens og en grafisk brugerflade til at finde sprækker og revner. Droner kan opdage broskader på et niveau, som, vi ikke tror, vil være muligt for inspektører på traditionel vis, siger forsker Yonas Zewdu Ayele fra Høgskolen i Østfold til Anleggsmagasinet.

Infrarøde kameraer og udstyr til vibrationsmålinger speeder inspektionstiden op. I forsommeren sendte man droner af sted til tre broer i nærheden af Østfold syd for Oslo. Det blev til 3000 inspektionsfotos af broerne. Arbejdet viste, at man sparede mellem 70-85 procent i tid og penge ved at bruge droner frem for at have folk ude på broen. Derudover er det også noget mere sikkert for inspektørerne at have en drone i luften, frem for selv at skulle kravle rundt på og omkring broerne.

Projektets resultater blev for nyligt vist frem for offentligheden, og det forskerne fortsætter nu med at videreudvikle på den kunstige intelligens.