Abonnementsartikel

Der bores dybt og bygges højt på en af Aalborgs mest besværlige byggegrunde, hvor geotekniske eksperter fra Andreasen & Hvidberg er med til at sikre fundamentet for de mange nye boliger.

I Aalborg arbejder boremaskiner og byggekraner side om side ved den gamle akvavitfabrik "Spritten" under udvikling. Projektet skal føre til ny bydel med kunst og kultur som bærende elementer.

Særligt i området mellem de gamle fabriksbygninger og jernbanen mod vest er aktiviteten høj. Her har byggekoncernen A. Enggaard A/S 13 nye huse med omkring 500 boliger på tegnebrættet. De to første er Taffeltårnet og Høkergården, som begge nærmer sig fuld højde i henholdsvis 16 og 12 etager. De skal sammen med bydelens højeste bygning, Stjernen på 19 etager, danne ryg mod banedæmningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dyb pælefundering

Det er ikke uden udfordringer at bygge højt i området ved Spritten. Dårlig jord, høje bygninger og en byggegrund, der ligger klos op ad jernbanen, gør arbejdet i undergrunden til en vanskelig opgave:

- Spritten er én af de mest besværlige byggegrunde, du overhovedet kan finde i Aalborg. Vi skal helt ned omkring 35 meter for at finde bæredygtig aflejring. Det betyder, at vi skal arbejde med koblede pæle i mere end 40 meters længde for at opnå tilstrækkelig bæreevne, fortæller ingeniør Jesper Ø. Pedersen fra Andreasen & Hvidberg, der bistår A. Enggaard med jordbundsundersøgelser og dimensionering af pæle til de markante byggerier ved Limfjorden.

En god investering

At jordbundsforholdene er vanskelige på Spritten kommer ikke som en overraskelse for projektleder Jakob Krog fra A. Enggaard. Derfor har byggekoncernen brugt væsentligt flere rådgivertimer i forbindelse med anlægsarbejdet end i tilsvarende byggeprojekter.

Men de penge er godt givet ud, understreger han. For meget kan gå galt, når man arbejder i gruset, leret jord med stor variation i bæreevne og med pæle, som er både tykkere og mere end dobbelt så lange som en standardpæl.

- Når undergrunden er så kompliceret, som det er tilfældet på Spritten, så har det en kæmpe værdi at have en geotekniker med hele vejen gennem processen. Man kan sige, at vi vælger at investere i Andreasen & Hvidberg ud fra en forventning om, at vi kan slippe så godt og smidigt igennem pæleprojektet, at vi sparer tid og penge i sidste ende, siger Jakob Krog.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forsøger at være på forkant

Taffeltårnet og Høkergården forventes klar til indflytning i 2021. I umiddelbar tilknytning hertil har A. Enggaard netop taget hul på støbningen af fundament til Jubilæumshuset, som kommer til at rumme boliger samt fælleshus og taghave for hele bydelen.

Hvornår byggeriet af højhuset Stjernen sættes i gang, er endnu ikke besluttet. Men de indledende jordundersøgelser er gennemført, fortæller Jakob Krog, der har fokus på at undgå nogle af de besværligheder, som A. Enggaard har oplevet i undergrunden ved de første byggerier. Her måtte Andreasen & Hvidberg undervejs tage alternative dimensioneringsmetoder i brug, fordi funderingen havde gjort jorden så kompakt, at flere pæle stak 10 meter op over jordoverfladen.

- Vi har vores rådgivere med inde tidligt i processen for at forsøge at være så meget på forkant som overhovedet muligt. Men vi ved også, at vi ikke kan beregne os ud af alle problemer. Dimensioneringen er det bedste bud på, hvordan forholdene er. Det er først, når vi banker pælene i, at vi får svaret på, hvordan det i virkeligheden ser ud, siger Jakob Krog.