Abonnementsartikel

Det meste af Strandvejen i Thisted bliver lige nu jævnet med jorden, så slagteriet på den anden side af vejen kan vokse.

THISTED: Strandvejen lyder i de flestes ører eksklusivt. Er man i hovedstadsområdet, skal muldvarpen på en alvorlig slankekur, hvis skødet til en af ejendommene med udsigt til Øresund skal erhverves.

I Thisted har det lokale svineslagteri Tican også haft millionerne fremme. Men i stedet for ét knalddyrt hus har slagteriet købt det meste af Thisteds egen Strandvejen. 28 huse stort set på stribe har Tican i løbet af årene opkøbt på Strandvejen i Thisted, og sidste år meldte man ud, at nu ville man rive dem ned.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg tror, de blev lidt forskrækket over den reaktion, det medførte. De blev kimet ned af lokale, som enten selv eller en ven, bror eller noget fjerde havde en gravemaskine, som gerne ville udføre nedrivningen for dem, siger Flemming Hvidberg, der har taget de cirka 60 kilometer fra Struer til Thisted for at fortælle om den specielle nedbrydningsopgave.

Man er kommet med på vognen i det vestjyske. Kommunerne herovre stiller flere krav til opgaverne, end de gjorde tidligere.

Direktør Flemming Hvidberg

Hvidberg Nedbrydning

Styr på processerne

Flemming Hvidberg er direktør i Nedbrydningsfirmaet Hvidberg A/S fra Struer. Den vestjyske nedbrydningsspecialist fik opgaven fra Tican foran et par af landets andre store nedbrydningsvirksomheder.

- Tican er en stor virksomhed, men nedbrydning har de altså ikke arbejdet med før. I dag beslutter man sig ikke bare for at rive noget ned og så bare gå ud og gøre det. Der er mange processer i en nedrivning med screening, miljøsanering og så videre, siger Flemming Hvidberg.

Nedbryderen lovede at tage sig af opgaven med alt, hvad dertil hører af lovkrav, materialehåndtering og bortskaffelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er vigtigt for en stor virksomhed, at der er styr på sådan noget. Ingen har lyst til at ende i medierne, fordi man får udført noget arbejde, som ikke følger miljølovgivning og lignende, siger Flemming Hvidberg.

Regler rykker mod vest

Nedbrydningsfirmaet har mere end 40 år på bagen. I den tid er der sket meget, og nedbrydning er i dag langt mere, end bare at vælte et hus.

rich-media-4
Direktør Flemming Hvidberg.

Kravene til håndtering af tidligere tiders synder i form af diverse giftige og krasbørstige sager i byggematerialerne vokser hele tiden, men ikke alle steder er det gået lige hurtigt.

- Uden at fornærme nogen kan man godt sige, at vi er ude i yderområdet. For eksempel har screening af bygninger til nedrivning været normalt i København gennem længere tid, end her i Vestjylland, siger Flemming Hvidberg.

Nedbrydningsdirektøren siger selv, at hans virksomhed har været

Artiklen fortsætter efter annoncen

med til at trække i en retning med mere fokus på sundt og miljørigtig nedbrydning.

- Vores folk undrede sig over, at der var stor forskel på, om opgaverne lå i Silkeborg eller Lemvig. Det går ikke. Man er kommet med på vognen i det vestjyske. Kommunerne herovre stiller flere krav til opgaverne, end de gjorde tidligere, siger Flemming Hvidberg, som dog stadigvæk kan mærke en forskel fra Øst- til Vestjylland.

Flere skal uddannes

Når opgavernes kompleksitet vokser, skal nedbryderne også være dygtigere. Hos Hvidberg ser man gerne, at de ansatte hopper på skolebænken i Horsens, hvor Learnmark har en uddannelse målrettet folk fra nedrivningsbranchen.

- To af vores folk er lige blevet færdige med uddannelsen. Det giver en dybere baggrund for at lave det, vi laver. Det gælder både sikkerhed og miljø. De to, vi senest har haft i Horsens, kører fuld tid med miljøopgaverne. Det er blandt andet opgaver, hvor man skal arbejde bag to eller tre sluser, siger Flemming Hvidberg.

rich-media-6
En enkelt gravemaskine har man klaret opgaven med.

Direktøren vil gerne have flere af folkene til at uddanne sig, for det gavner begge parter. For jo mere tjek medarbejderne har på egen og kollegernes sikkerhed, jo færre arbejdsulykker, bøder og hvad dertil hører af dårlig omtale og kamp med Arbejdstilsynet følger med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sikkerhed for egen skyld

Også moralsk føler Flemming Hvidberg en forpligtelse til at sikre sine folk.

- Jeg vil have det skidt med at springe over nogen steder, for hvem skal betale regningen? Det skal i sidste ende medarbejderne selv, hvis de om 10 eller 20 år falder syge om, siger han.

Virksomheden har i den forbindelse udpeget en sikkerhedsansvarlig. Han arbejder udelukkende for, at Hvidbergs 60 ansatte ved, hvordan arbejdet skal foregå, og at alle bruger det sikkerhedsudstyr, de enkelte opgaver kræver.

Netop udstyret har tidligere været en akilleshæl.

- Alle folk fik udleveret en standardhjelm, men vi oplevede, at folk havde dem på, når de gik ind på pladsen, men en halv time senere var de taget af, siger Flemming Hvidberg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Løsning blev nye og noget dyrere hjelme. De sidder bedre, og hver mand har fået sit navn på.

Som et samlebånd

Projektet i Thisted skiller sig ud, da det ikke just er hverdag, at det meste af en vej bliver revet ned.

rich-media-9
Projektet er vokset fra 22 huse til 28 huse. To mere er på vej.

- Vi har screenet samtlige huse, så de kan blive miljøsaneret korrekt. Derfra har arbejdet været en form for fabriksarbejde ved samlebåndet. Vi har delt opgaverne ud, så én har for eksempel miljøsaneret asbestplader. Så begynder man fra en ende af og tager husene et for et, siger Flemming Hvidberg.

Tican gav i første omgang Hvidberg til opgave at nedrive 22 huse. Men under arbejdet er yderligere seks huse kommet til. Slagteriet forhandler om endnu to huse, som vil bringe opgave op på 30 huse. Et enkelt hus, som ligger midt på vejen, har slagteriet ikke haft held med at købe.